Fortis zet verlies weer om in winst

Bank en verzekeraar Fortis heeft in het eerste kwartaal van dit jaar weer winst geboekt. Het herstel van het resultaat was vooral een gevolg van het betere klimaat op de effectenmarkten.

Het Belgisch-Nederlandse bedrijf boekte een operationele winst van 1,02 miljard euro, tegen een verlies van 453 miljoen in de eerste drie maanden van 2003. Dat verlies was toen het gevolg van de (papieren) verliezen die het bedrijf op de effectenportefeuille had geleden. Fortis handhaafde vanochtend de verwachting dat het operationele resultaat op jaarbasis de winst van vorig jaar zal overtreffen. Ondanks het toen verliesgevende eerste kwartaal boekte het concern een resultaat van 2,25 miljard euro.

Op de Amsterdamse beurs werden de resultaten, die iets hoger waren dan verwacht, met instemming begroet. In de aanloop naar de winstbekendmaking daalde de koers gisteren nog, maar vanochtend opende de koers 2 procent hoger tot 18,10 euro. Tegen de middag was van deze winst nog maar 0,9 procent over.

De bankactiviteiten leverden een winst op van 653 miljoen euro, een stijging van 82 procent in vergelijking met een jaar eerder. Behaalde commissies stegen met 16 procent, terwijl de kosten met 2 procent afnamen. De waardeverschillen op de aandelenportefeuille droegen 37 miljoen euro bij aan de winst: koersdalingen zorgden een jaar eerder voor een reductie van 95 miljoen van de bankwinst. Ook gunstig voor de bankwinst was het teruglopen van de voorzieningen.

Aan de verzekeringskant zorgden de beleggingen voor grotere verschillen. Het operationale resultaat kwam uit op 417 miljoen euro, tegen een verlies van 706 miljoen een jaar eerder. De premie-inkomsten bij levensverzekeringen daalden met 15 procent tot 2,4 miljard euro, terwijl de schadepolissen 5 procent meer aan premie opbrachten.

De nettowinst van Fortis kwam over het eerste kwartaal uit op 1,3 miljard euro, tegen een verlies van 453 miljoen euro in 2003. Behalve de winst uit de bank- en verzekeringsactiviteiten wordt de nettowinst verder gevoed door de verkoop van Amerikaanse activiteiten en een belang in een Spaanse verzekeraar. Daarbij gaat het in totaal om 251 miljoen euro. Vergeleken met het vierde kwartaal vorig jaar steeg de winst met 50 procent.