FNV verlaat `nullijn' bij Akzo Nobel

Het chemieconcern Akzo Nobel is het eerste slachtoffer van het mislukken van het voorjaarsoverleg over prepensioen. FNV Bondgenoten eiste bij Akzo maandagavond laat een loonsverhoging van 1,25 procent.

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van Nederland, voelt zich niet meer gehouden aan de `nullijn', nu het kabinet, werkgevers en bonden afgelopen week geen akkoord hebben kunnen bereiken over het prepensioen. De CAO-onderhandelingen tussen de vakbond en Akzo Nobel zijn gisteren afgebroken. ,,De vakbonden hadden een slagveld nodig. En dat zijn wij geworden'', zegt onderhandelaar R. Prins van Akzo. De partijen werden het niet eens over een nieuwe CAO voor 13.000 werknemers. De huidige CAO loopt tot 1 juni.

Volgens het vorig jaar gesloten Najaarsakkoord moeten de lonen in 2004 gelijk blijven, maar mogen wel eenmalige bonussen worden gegeven. In 2005 mogen wel loonsverhogingen worden afgesproken, zij het `naderend tot nul'. Met deze maatregelen wil het kabinet de stagnerende Nederlandse economie stimuleren en de oplopende werkloosheid bestrijden.

De FNV-vakbond wilde bij Akzo óf een kortlopend contract sluiten, tot 1 januari 2005, met daarin een éénmalige vergoeding, óf een éénjarige CAO met daarin een structurele loonsverhoging van 1,25 procent. Dat wilde FNV Bondgenoten omdat er vanaf 2005 wel weer looneisen mogelijk zijn. Akzo was alleen bereid tot een eenmalige vergoeding in een CAO voor twaalf maanden.

,,We voelen ons niet meer gebonden aan het Najaarsakkoord'', zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Nu het voorjaarsoverleg niets heeft opgeleverd, gaat de vakbond bij de komende CAO-besprekingen aan de onderhandelingstafel terugdraaien wat het kabinet aan rechten voor werknemers heeft weggenomen. Ook in de onderhandelingen voor de grote CAO voor het grootmetaal die in juni beginnen, zal de bond een loonsverhoging van 1,25 procent eisen.

Minister De Geus van Sociale Zaken liet gisteren weten dat dit jaar in 12 van 21 recent afgesloten CAO's de loonafspraken zijn geschonden doordat een gemiddelde stijging van 0,2 procent is afgesproken.