Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

EU: kartel bij papierbedrijven

Inspecteurs van de Europese Commissie hebben gisteren een inval gedaan bij enkele grote papierfabrikanten. Ze vermoeden dat de bedrijven illegale prijsafspraken hebben gemaakt, aldus een woordvoerder van de Commissie gisteren. Daardoor zou papier onnodig duur zijn. Het gaat om drie Finse producenten, UPM-Kymmene, M-Real and Stora Enso. Tegelijk heeft de Noorse kartelpolitie een inval gedaan bij branchegenoot Norske Skog in Noorwegen. De inspecteurs zoeken naar bewijzen voor een kartel. Voor het onderzoek is geen termijn gesteld: de duur hangt mede af van de bereidheid van de bedrijven om mee te werken.