Dopingjacht schrikt Giro andermaal op

Opnieuw is de Ronde van Italië opgeschrikt door een onderzoek naar doping, als onderdeel van een omvangrijke antidopingactie die vandaag in het hele land is gehouden.

Op grote schaal zouden verboden stimulerende middelen in beslag zijn genomen. Onder de onderzochte personen zijn acht Italiaanse wielrenners (uit zes Italiaanse ploegen) die nu deelnemen aan de Giro en wereldkampioen polsstokhoogspringen Giuseppe Gibilisco.

Zevenhonderd politiemensen deden vannacht en vanochtend verspreid over het hele land honderdvijftig invallen. De actie werd gecoördineerd door het openbaar ministerie in Rome en begon vannacht om half vijf toen de hotels van de wielrenners werden doorzocht op stimulerende middelen. Vooralsnog zou er bij de renners niets in beslag zijn genomen. Het onderzoek op het hoofdkantoor van de Italiaanse wielerbond liep nog door.

Vanochtend zijn in 28 provincies in elf regio's huiszoekingen gedaan. Daarbij zouden op grote schaal onder meer groeihormonen, epo en nesp (nieuwe epo) en insuline in beslag zijn genomen. Behalve sportlieden uit vele disciplines bevinden zich ook trainers en medici onder de verdachten. Het Romeinse openbaar ministerie zegt een criminele organisatie op het spoor te zijn die handelt in stimulerende middelen. Er zijn zouden ten minste twee sportartsen betrokken zijn bij de zaak. Bij een van hen zou een aanzienlijke hoeveelheid stimulerende middelen zijn aangetroffen.

Een van de verdachte renners is Eddy Mazzoleni, bij Saeco ploeggenoot en meesterknecht van Damiano Cunego die mede dankzij Mazzoleni gisteren in de Dolomieten de roze trui heroverde. Ook Saeco-renner Alessandro Spezialetti behoort tot de verdachten. Saeco is ook de ploeg van Gilberto Simoni, de man die vorig jaar en in 2001 de Giro won. Alle acht de verdachte renners zijn voor ondervraging meegenomen naar het politiebureau in Brunico, het stadje waar de Ronde van Italië vandaag een tweede rustdag heeft. De Giro begon tweeënhalve week geleden en eindigt zondag, in Milaan.

De Giro werd vaker verstoord door dopingaffaires en verdenkingen van dopegebruik. De schik was vooral groot in de editie van 1999. In het slotweekeinde werd toen rozetruidrager Marco Pantani uit de wedstrijd gezet, omdat bij hem een te hoge hematocrietwaarde in zijn bloed was geconstateerd. Dat kan wijzen op gebruik van het verboden bloeddopingmiddel epo. Pantani, die begin dit jaar overleed aan de gevolgen van een overdosis cocaïne, had in 1998 zowel de Giro als de Tour de France gewonnen.

De Italiaanse renner Dario Frigo bekende dopegebruik nadat bij een bliksemactie van de Italiaanse dopingbrigade in de Giro van 2001, in Sanremo, een verboden middel op zijn kamer was gevonden. Naar aanleiding van de politie-inval in 2001 werd de daaropvolgende bergetappe afgelast. Kort nadat Simoni, de winnaar van de Giro in 2001, in 2002 uit de Ronde van Italië was gehaald, werd bekend dat hij een maand eerder positief was bevonden bij een dopingcontrole. Er waren bij hem sporen van cocaïne aangetroffen. Ook Stefano Garzelli, winnaar van de Giro in 2000, verliet de ronde dat jaar nadat hij positief was bevonden.