Celtel in Kenia

Het pan-Afrikaanse telecom- annex beleggingsbedrijf Celtel International, waarvan het hoofdkantoor in Hoofddorp in Nederland staat, neemt voor een kwart miljard dollar (206 miljoen euro) het meerderheidsbelang (60 procent) van het Franse Vivendi over in Kencell, een van de twee vooraanstaande Keniaanse mobiele-telecombedrijven.

Dat heeft Celtel International vandaag bekendgemaakt.

Daarmee neemt Celtels totale klantenbestand in 13 Afrikaanse landen toe tot meer dan vier miljoen, onder wie 1,2 mobiele abonnees. Kencell is met zijn merk `Yes!' in negen van deze landen marktleider.

Celtel zegt de transactie te financieren door de uitgifte van nieuwe aandelen, uit de opbrengst van de verkoop van activa en door leningen.

Celtel werd in 1998 als beleggingsmaatschappij MSI Cellular opgericht, waarin hoofdzakelijk Britse en Amerikaanse beleggers zitten, onder wie durfkapitalisten. Het bedrijf behaalde vorig jaar naar eigen zeggen 42 procent meer omzet (in totaal 446,2 miljoen dollar). De nettowinst kwam uit op 73,9 miljoen dollar. Het telecombedrijf noemt zichzelf ,,een Afrikaans succesverhaal'' en zegt al 500 miljoen dollar in Afrika geïnvesteerd te hebben.

Kencell werd in 2000 opgericht door Vivendi Telecom International, onderdeel van het Franse Vivendi Universal, en de Sameer Group, een beleggingsmaatschappij uit Kenia.