CDA: kabinet over pensioen flexibel zijn

Het kabinet zou de sociale partners nog verder tegemoet moeten komen als werkgevers en werknemers er alsnog in slagen een compromis te bereiken over VUT en prepensioen.

Dat heeft de CDA-fractie vanmorgen voorgesteld in het Tweede-Kamerdebat over het mislukte voorjaarsoverleg van vorige week.

De vakcentrales weigerden toen akkoord te gaan met een compromis dat kabinet en werkgeversorganisaties hadden gesloten over het prepensioen. Kamerlid Verburg (CDA): ,,Als werkgevers en werknemers samen een compromis bereiken dat heel erg dicht bij het kabinetsvoorstel ligt, dan zeg ik: kabinet, ga in overleg'', aldus Verburg.

Daarmee neemt het CDA afstand van het kabinet, dat vorige week bij het vastlopen van het overleg stelde dat het compromisvoorstel van het kabinet een eindbod was. Premier Balkenende zei aan het begin van de middag dat hij weinig voelt voor nieuwe onderhandelingen. ,,Je moet een keer stoppen met onderhandelen. Het is nu aan het kabinet en de Kamer'', aldus de premier. Hij wees er wel op dat het kabinet nog geen eindoordeel heeft gekregen van de sociale partners'': ,,Ik hoop dat de achterban van de vakbeweging het akkoord alsnog wil omarmen''.

Ook de oppositiefracties in de Kamer willen dat het kabinet opnieuw gaat overleggen met de vakcentrales. ChristenUnie-voorman Rouvoet zei dat het kabinet bereid moet zijn ,,de laatste mijl'' af te leggen. PvdA-leider Bos stelde voor de hulp van een bemiddelaar in te roepen, bijvoorbeeld voormalig minister Bert de Vries (CDA).

Kamerlid Bibi de Vries (VVD) vindt niet dat het kabinet terug moet naar de onderhandelingstafel. ,,We gaan niet nog eens de zaak weken rekken'', zei zij. De coalitiepartijen VVD, CDA en D66 leggen de schuld van het mislukte voorjaarsoverleg overigens volledig bij de sociale partners. De Vries haalde hard uit naar werkgevers en werknemers: ,,Zelf rollend over straat gaan en dan vervolgens wel naar het kabinet wijzen, kan niet.''Volgens de oppositiefracties is het mislukken van het overleg voornamelijk te wijten aan het kabinet. ,,De vraag is of het kabinet er wel uit wílde komen'', zei Bos.