`Bendeoorlog' begon met ruzie op schoolplein

Tegen de 22-jarige Frans F. werd gisteren zeven jaar geëist, voor een moord die mogelijk de aanleiding vormde voor een bendeoorlog in Den Helder.

Aan het eind van de zitting was niet veel over van de stoerheid waarmee Frans F. (22) een paar uur daarvoor de rechtszaal was binnengekomen. Met grote stappen was hij naar de verdachtenbank gelopen. Onderweg had hij zijn armen gekruist ter hoogte van zijn borst en hij maakte een lichte buigende beweging richting zijn moeder en oudste broer achter in de zaal. Daarna stak hij zijn armen krachtig eventjes in de lucht.

Zijn familie, hij mocht er zelf niet bij zijn, had de vorige dag nog hun jongste zoon of broertje begraven. Sami F. (18) werd anderhalve week geleden geliquideerd voor het station van Den Helder. En gisteren waren zijn moeder en broer getuige van de berechting van F. Onbewogen hoorden ze de officier van justitie zeven jaar cel eisen tegen F. Hij zou op 20 september vorig jaar de mede-Antilliaan Nishmael Dorothea (17) hebben doodgestoken, niet ver van de plek waar Sami is doodgeschoten. Als wraak voor de dodelijke messteken van Frans, vermoeden sommigen. Overigens bleef hijzelf gisteren voor de Alkmaarse rechter ontkennen dat er sprake is van een bendeoorlog.

Frans vertelde gisteren dat de wrijvingen in Den Helder begonnen toen hij en zijn broertje Sami in 2002 door een groep Antilliaanse jongeren flink waren mishandeld op een schoolplein. Meer vertelde hij er niet over. Wel dat het waarschijnlijk dezelfde jongens waren die op 20 september ruzie stonden te maken met twee vrienden van Frans. Sinds zijn molestatie leefde Frans, een frequente kerkbezoeker, in angst. Angst voor Nishmael en diens vrienden, angst om doodgemaakt te worden. Na die vechtpartj op het schoolplein werd de familie van Frans lastiggevallen door de jongens. Wellicht dat hij op 20 september dan ook zo wild reageerde om zich koste wat kost te verdedigen.

Hij ontkende trouwens Nishmael te hebben gestoken met een mes. Volgens Frans werd hij aangevallen door drie jongens en hij moest zich verdedigen, terwijl getuigen verklaarden dat hij één op één vocht met Nishmael en dat Frans het gevecht aan het verliezen was. Nishmael bewerkte hem met een fietsslot.

Frans had een mes van de grond gepakt en ermee ,,afwerend'' gezwaaid om zijn belager op een afstand te houden. Omstanders zagen Nishmael instorten. Hij viel, zegt een getuige, als een plank achterover. Hij had drie steken in zijn rug en een in zijn hart. Dat werd hem fataal, bleek achteraf na autopsie.

De officier van justitie wees het beroep op noodweer af. Frans kwam schreeuwend en bedreigend op de groep af. Getuigen verklaarden dat Frans vlak voor de dodelijke messteken tegen Nishmael Dorothea had geschreeuwd: ,,Ik ga je doodbeuken''. Nadat die in elkaar was gezakt, zou Frans hebben geroepen: ,,Je hebt het gekregen, kutkind.'' Het mes waarmee de Antilliaan is doodgestoken, is nooit gevonden. Frans verklaarde dat hij het mes dat hij in handen heeft gehad, op de plaats delict heeft achtergelaten. Waarom hij het mes niet meenam? ,,Het was toch niet van mij.''

Ondanks zijn ontkenning van rivaliserende groepen die in Den Helder elkaar het leven zuur zouden maken, riep Frans aan het eind van het proces op dat er een eind moet komen aan het heen en weer doden. ,,Erg wat er gebeurd is met die jongen,'' sprak F. doelend op Nishmael. ,,Erg wat er gebeurd is met mijn broertje.'' Hij haperde, zijn stem trilde.

Een zus van Nishmael hoorde het allemaal aan, met tranen op haar gezicht. Zijn moeder en broer, die af en toe hoorbaar kritiek leverden op de beschuldigingen van de officier van justitie, bleven stil. ,,Ik zou willen dat het nu ophoudt. Ze hebben mijn broertje gedood,'' zei Frans tegen de rechter. ,,Dat het genoeg is, weet je,''

De rechtbank doet uitspraak op 8 juni.

    • Ahmet Olgun