Architect Van Egeraat weg bij RSC

De Royal Shakespeare Company (RSC) heeft deze week aangekondigd dat de samenwerking met de Nederlandse architect Erick van Egeraat voor het nieuwe theater in Stratford Upon Avon is beëindigd. Met de bouwplannen is een bedrag van 100 miljoen pond (150 miljoen euro) gemoeid.

Dit schrijft vandaag het Britse dagblad The Independent. Van Egeraat, die vijf jaar aan het project heeft gewerkt, zegt in het artikel dat hij een stap opzij zet ten gunste van een jongere generatie architecten. Volgens hem zijn er in dit stadium mensen nodig die met een schone lei kunnen beginnen.

De beslissing van de Nederlandse architect is de volgende in een reeks veranderingen bij het toneelgezelschap RSC. Onlangs is er een nieuw artistiek directeur aangetrokken, Michael Boyd, en een nieuw lid voor de raad van bestuur, sir Christoper Bland, en een nieuwe directeur, Vikki Heywood. De kans bestaat dat de beslissing van de vorige artistiek directeur, Adrian Noble, om het Art Deco theater uit 1932 af te breken en te vervangen door nieuwbouw, door de nieuwe leiding wordt teruggedraaid.

Van Egeraat was samen met o.m. Francine Houben medeoprichter van het bureau Mecanoo. Het bureau Eric van Egeraat associated architects (EEA) heeft vestigingen in Rotterdam, Londen, Praag en Boedapest. Van Egeraat wil zich liever op andere internationale opdrachten concentreren. ,,Ik ben ervan overtuigd dat er een groot aantal talentvolle architecten rondlopen die niet alleen capabel zijn, maar die ook zitten te springen om een uitdaging als deze aan te gaan.''