Amerikanen zijn losers in ijstijd van `The Day After'

In de jaren zeventig, het vorige gouden tijdperk van de rampenfilm, had je bioscopen waarin bij een aardbeving de stoelen begonnen mee te schudden. Bij The Day After Tomorrow kunnen de bioscoopexploitanten de air conditioning flink hoog zetten voor een veel goedkoper, maar vergelijkbaar effect. In deze rampenfilm is het resultaat van het broeikaseffect en de daaruit voortvloeiende opwarming van de aarde een nieuwe ijstijd. Deze koude wordt ingeleid door hagelbuien in Tokio, tornado's die Los Angeles wegvagen en een vloedgolf die New York overspoelt. Daarna raakt de helft van de planeet binnen een paar uur met sneeuw en ijs bedekt.

The Day After Tomorrow werd geregisseerd door spektakelspecialist Roland Emmerich (The Patriot, Godzilla, Independence Day). Met de special effects zou het dus wel goed moeten zitten, en inderdaad, die tornado's vernietigen Los Angeles grondig (het Hollywood sign wordt natuurlijk niet vergeten) en die vloedgolf slaat machtig door New York. Air conditioning hoog en huiveren maar.

Er is in de aanloop tot de wereldwijde release van de film morgen al veel gedoe geweest over de aanleiding van de film. Geeft The Day After Tomorrow een realistisch beeld van de klimaatsverandering die ons te wachten staat? De meeste wetenschappers menen van niet, al was het maar omdat het allemaal veel te snel gaat. Maar de film kan mensen wel aan het denken zetten, beweren sommigen.

Milieuorganisaties noemen The Day After Tomorrow een `leermoment'. Greenpeace lanceert naar aanleiding van de film de website The Day is Today, waarin de reclameleus van de film `where will you be' vervangen is door `what will you do'. Ook is daarop een trailer te zien met echte beelden van extreem weer. Ook eng.

Interessant aan de film is ook dat het onderwerp de makers lijkt te dwingen een links politiek standpunt in te nemen. Emmerich liet in zijn vorige films de Amerikaanse vlag fier wapperen, hier zijn de Amerikanen opeens losers die naar Mexico moeten vluchten en daar in kampen worden opgevangen. De grootste boeman van de film is de Amerikaanse vice-president, die niet naar de wetenschappers luisteren wil. De president blijft zoals het een ouderwetse koning betaamt wel buiten schot.

Dennis Quaid speelt de wetenschapper wiens waarschuwingen in de wind worden geslagen. Jake Gyllenhaal is zijn zoon, die in de bibliotheek van Manhattan opgesloten zit. Dat half Amerika het leven laat in de sneeuwstorm is niet zo erg, als Quaid zijn zoon maar redt. Natuurlijk brengt hij ook nog een bezoekje aan het Vrijheidsbeeld, waarvan de kop zowaar boven de sneeuw uitsteekt.

The Day After Tomorrow. Regie: Roland Emmerich. Met: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Ian Holm, Sela Ward. Kenneth Welsh. In: 109 bioscopen.

    • Bianca Stigter