Zeker 130 doden door overstroming

Overstromingen door hevige regenval hebben op het eiland Hispañola, dat wordt gedeeld door de Dominicaanse Republiek en Haïti, aan zeker 130 mensen het leven gekost. Meer dan tweehonderd mensen worden vermist. Voor hun leven wordt gevreesd.

Reddingsdiensten in de Dominicaanse Republiek, die het ergst lijkt te zijn getroffen, melden dat ruim 4.000 mensen uit voorzorg zijn geëvacueerd. Honderden huizen zijn onder water komen te staan toen de Silié-rivier uit gisteren uit zijn oevers trad.

In Jimaní, nabij de grens met Haïti, probeerden dorpsbewoners gisteren met hun handen lichamen uit de modder te graven. Omdat verwacht wordt dat de temperaturen zullen stijgen, overweegt de Dominicaanse regering een massagraf te graven. Het leger is naar het gebied gestuurd.

De Haïtiaanse radio meldt dat in het noordoosten van het land aardverschuivingen hebben plaatsgevonden. Ook hierdoor zouden tientallen doden zijn gevallen. Dit kon gisteravond nog niet door de autoriteiten worden bevestigd.

Ook in de rest van het Caraïbische gebied zorgde hevige regenval voor problemen. In Puerto Rico kwamen vier mensen om het leven door een modderlawine, en moesten zeker honderd mensen worden geëvacueerd. En in Antigua en Barbuda werden burgers gisteren verzocht thuis te blijven. De grond is verzadigd met water, waardoor ook hier overstromingen kunnen ontstaan.

Meteorologen voorspellen ook voor de komende dagen hevige regenval.