Vodafone lijdt wederom een enorm verlies

Vodafone, in omzet de grootste mobiele-telecommaatschappij ter wereld, heeft wegens reusachtige afschrijvingen op overnames opnieuw een megaverlies geleden.

Vandaag maakte het Britse concern bekend dat het nettoverlies in het eind maart afgesloten boekjaar 9 miljard pond (13,4 miljard euro) bedroeg. Afschrijvingen op goodwill – de overnamepremies die het bedrijf heeft betaald – ter waarde van 15,2 miljard pond waren de belangrijkste oorzaak.

Beleggers reageerden teleurgesteld, hoewel Vodafone het dividend verhoogde met 20 procent tot 2 pence per aandeel. In Londen daalde de koers van Vodafone vanmorgen met 5,68 procent.

Ook in de voorgaande boekjaren leed Vodafone megaverliezen door zeer grote afschrijvingen: 9,8 miljard pond nettoverlies in 2003 en 16,2 miljard in 2002.

Een woordvoerder van Vodafone zei vanmorgen desgevraagd dat het bij deze afschrijvingen gaat om Mannesmann, het Duitse concern dat Vodafone in 2000 voor 190 miljard euro via een aandelenruil heeft overgenomen, en een reeks andere overnames. Omdat Vodafone – in tegenstelling tot andere telecomconcerns zoals KPN – pas op zijn (dure) UMTS-vergunningen afschrijft als het daadwerkelijk met deze vorm van mobiel internetten begint, zullen volgend jaar de afschrijvingen nog ,,iets hoger'' uitvallen dan dit jaar, zei de woordvoerder.

Het operationele verlies van Vodafone kwam dit boekjaar uit op 4,2 miljard pond. Een jaar geleden was dit verlies groter: 5,4 miljard pond. Worden de afschrijvingen op goodwill en buitengewone posten niet meegerekend, dan slaat volgens Vodafone het operationele verlies om in een winst van 10,7 miljard pond. Dat is 17 procent meer dan de vergelijkbare operationele winst van een jaar geleden.

Het aantal abonnees steeg in het jongste boekjaar met 13,7 miljoen tot 133,4 miljoen en de omzet met 10 procent tot 33,6 miljard pond.

In Japan, waar Vodafone terrein verliest aan zijn concurrenten NTT Docomo en KDDI, wil het voor 2,6 miljard pond de volledige controle over zijn activiteiten krijgen.

Eerder dit jaar leed Vodafone een gevoelige nederlaag in de Verenigde Staten, waar AT&T Wireless voor de neus van zijn Britse concurrent voor 41 miljard dollar werd weggekaapt door Cingular Wireless.

Deze gezamenlijke dochter van de Amerikaanse vaste-telecomconcerns Bell South en SBC verkoopt nu op haar beurt voor 2,5 miljard dollar haar mobiele netwerken in New York City, Californië en Nevada aan Deutsche Telekom. Dat wil zeggen dat T-Mobile USA, de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom, het belang van Cingular in hun joint ventures overneemt.