Van Geel vindt hybride dienstauto te krap

Staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA) ruilt zijn milieuvriendelijke `hybride' Toyota Prius dienstauto na twee maanden weer in voor een minder milieuvriendelijke wagen. De Prius, die deels op benzine en deels op elektriciteit rijdt, is volgens een woordvoerder van Van Geel ,,te krap'' voor de staatssecretaris. De benodigde elektriciteit wordt met behulp van een generator opgewekt door de verbrandingsmotor, die dan met een constant toerental draait en daarmee minder schadelijke stoffen uitstoot.

De bewindsman neemt op bezoeken in het land vaak ambtenaren mee, naast de gebruikelijke tassen met dossiers. Dan biedt de Prius te weinig bewegingsruimte. ,,Voor de staatssecretaris is de dienstwagen een rijdend kantoor'', aldus de woordvoerder.

Bij het aantreden van Van Geel werd zonder verder overleg door het ministerie een Mercedes diesel aangeschaft. Van Geel is echter van mening dat dieselmotoren te veel schadelijke stoffen uitstoten. Hij zint al langer op een hogere accijns op dieselbrandstof. Hij is daarover in onderhandeling met zijn collega-staatssecretaris Wijn (Financiën, CDA). Toyota bood daarop aan de Prius drie maanden lang in bruikleen te geven, waarmee de staatssecretaris eind april ging rijden. De Prius heeft een brandstofverbruik van 4,3 liter op 100 kilometer en is daarmee verreweg de milieuvriendelijkste auto op dit moment. De auto is 445 centimeter lang en 173 centimeter breed. Ter vergelijking: de Mercedes meet 482 bij 182 centimeter.

Overigens is Van Geel niet de enige politicus die worstelt met milieubewust rijden. Desgevraagd zegt oud-Greenpeace-activist en thans Tweede-Kamerlid voor de PvdA Diederik Samsom dat hij na rijp beraad ook afziet van de aanschaf van een Prius. ,,Mijn vriendin vond het horizonvervuiling'', aldus Samsom, ,,en bovendien heb ik al een auto''.

Toyota-importeur Louwman & Parqui zegt het besluit van de staatssecretaris te betreuren, maar heeft begrip voor de afweging. ,,Van Geel is een ministersauto gewend, dit is een ruime middenklasser. Ik kan me voorstellen dat hij dat wat aan de kleine kant vindt'', aldus woordvoerder Roozekrans. De importeur heeft echter goed nieuws voor de staatssecretaris. Vanaf januari 2005 zal ook Lexus, het luxe paradepaardje van Toyota, met een hybride auto komen, de RX 400 H. ,,De Lexus is ministeriabel.'' Over een week beslist het ministerie over een andere dienstauto.