Toezicht Vendex: extraatje

De commissarissen van detailhandelsbedrijf VendexKBB (V&D, Hema, speciaalzaken) die in juli aftreden na de overname door drie participatiemaatschappijen, krijgen nog een halfjaar doorbetaald. Dat heeft een woordvoerder van VendexKBB vanochtend bevestigd.

Commissarissen bij VendexKBB verdienen jaarlijks tussen 37.000 euro (voorzitter F. Maljers) en 29.000 euro (leden).

De overname van VendexKBB kan begin juli afgerond zijn, waarna de commissarissen kunnen aftreden. Ze worden doorbetaald tot eind januari 2005, het einde van het reguliere boekjaar van het concern. ,,Het leek VendexKBB niet meer dan redelijk, gezien de vele vergaderingen die de commissarissen aan het bod hebben besteed, dat het resterende halfjaar volledig wordt uitgekeerd'', zegt een woordvoerder van het concern. Na de overname benoemen de nieuwe eigenaren de meerderheid van een nieuwe raad van commissarissen. Onduidelijk is of een van de zittende commissarissen aanblijft.

Extra beloningen van commissarissen bij fusies en overnames, die beschouwd kunnen worden als succestoeslagen, zijn controversieel in Nederland. De commissarissen krijgen doorgaans alleen een vaste beloning opdat zij onafhankelijk en objectief de directievoorstellen kunnen beoordelen.

De directie en commissarissen van VendexKBB stemmen in met het bod van 15,40 euro per aandeel van drie participatiemaatschappijen (KKR, Change Capital en Alpinvest), waarna het bedrijf van de beurs verdwijnt en als private onderneming verdergaat. De Vendex KBB-woordvoerder bevestigt dat de top-50 managers van het bedrijf samen 5 miljoen euro zullen investeren in de nieuwe private vennootschap. Het bod levert de ongeveer honderd managers die personeelsopties (kooprechten op aandelen) bezitten, samen zo'n 6 miljoen euro op, afgezien van eventuele nog te betalen inkomstenbelasting.