`Toezicht van Rabobank schoot tekort'

Rabobank Nederland heeft ,,onrechtmatig gehandeld'' ten opzichte van de voormalige voorzitter van beleggersclub D'n Anwas. De bank moet het verlies op de privé-beleggingen van deze man vergoeden.

Dit heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald in het langlopende geschil tussen de bank en ex-voorzitter W. Snippe. De vestiging Rabobank Doetinchem, die onder toezicht staat van Rabobank Nederland, is volgens de rechter ,,toerekenbaar tekortgeschoten''. In een reactie stelt de Rabobank de zaak te bestuderen. ,,We bekijken onder meer of we in hoger beroep gaan'', zegt een woordvoerder. Inhoudelijk wil de bank niet op de zaak-Snippe ingaan.

De omvang van de schade moet nog worden bepaald. De beleggingsportefeuille van Snippe was rond de 1,5 miljoen euro groot. ,,De schade is echter veel groter'', zegt zijn advocaat H. Bos in een toelichting, ,,omdat de portefeuille door allerhande optieconstructies flink in de min is geëindigd.'' Een jaar geleden werden rond deze zaak de voormalige topman H. Smits en oud-bestuurder W. van den Goorbergh van de Rabobank als getuigen gehoord.

Het gaat bij de actuele uitspraak niet om het vermogen dat Snippe via D'n Anwas is kwijtgeraakt. Daarvoor heeft de Rabobank al eerder compensatie betaald, waarbij het – voor de hele club – om circa 18 miljoen euro ging. In 1998 kwam aan het licht dat de 150 leden van D'n Anwas door riskante beleggingen miljoenen euro hadden verloren. Aan een voormalige medewerker, die de affaire intern aankaartte, moest destijds nog eens 2,5 miljoen euro worden betaald.

Volgens de rechter is Rabobank Doetinchem als vermogensbeheerder tekortgeschoten, onder meer omdat er transacties hebben plaatsgevonden zonder dat er voldoende kapitaal op de rekening van Snippe aanwezig was. Rabobank Nederland is volgens de rechtbank tekortgeschoten als toezichthouder. ,,Opmerkelijk is dat de bank niet een deel van de schade moet betalen, maar de rechter spreekt van `de schade'. Alles dus'', aldus Bos.

Het conflict van Snippe en de Rabobank gaat verder dan de beleggingen alleen. ,,De Rabobank heeft op een bepaald moment alle kredieten waarover Snippe beschikte opgeëist, waardoor drie bedrijven van hem failliet zijn gegaan. De uitspraak van de rechter moet nu de basis worden om in een verdere procedure ook voor die schade compensatie te vragen. Daarbij gaat het nog eens om minimaal 6 miljoen euro'', zegt Bos.

Onlangs heeft ook het gerechtshof in Arnhem nog twee uitspraken gedaan in de zaak-Snippe. Onder meer is bepaald dat Rabobank recht heeft op de kredieten die nog bij Snippe uitstaan. Door de complexiteit van de zaak moet nog bepaald worden om welke omvang het gaat.

    • Erik van der Walle