Textielimport uit China onder vuur

De Europese Commissie en de Europese textielindustrie voeren de druk op China op om een einde te maken aan het dumpen van kleding en textielproducten op de Europese markt, waarvan zij China verdenken.

Branchevereniging Euratex en vertegenwoordigers van eurocommissaris Lamy (Handel) hebben hierover morgen een overleg in Brussel met de China National Textile Industry Council, een delegatie die de belangen van de Chinese textielindustrie vertegenwoordigt.

De Europese textielproducenten beschuldigen China ervan textiel onder de kostprijs op de Europese markt te brengen. ,,Wij vermoeden dat Chinese textielproducenten hiervoor exportsubsidies krijgen en er aan de industrie leningen verstrekt worden die nooit afbetaald hoeven te worden'', zegt directeur Cees Lodiers van de Vereniging Textielindustrie Nederland en CRIET, de vereniging van Europese textielveredelaars, die beide zijn aangesloten bij Euratex.

De textielbranche is bezorgd dat als op 1 januari 2005 de tien jaar geleden begonnen stapsgewijze afschaffing van importheffingen op Chinees textiel is voltooid, de dumping van Chinees textiel zal toenemen.

,,Als de Chinese producenten op grond van afspraken in de WTO onbeperkt toegang krijgen tot de Europese markt, vinden wij dat ze zich ook moeten houden aan de WTO-regels die oneerlijke concurrentie moeten tegengaan'', zegt Lodiers.

De Europese textielbranche heeft zich nog niet aangesloten bij de oproep van onder meer de Turkse textielindustrie om de importheffingen op Chinees textiel met enkele jaren te verlengen, zolang China niet voldoet aan de WTO-regels. Euratex wil eerst afwachten met welke maatregelen eurocommissaris Lamy komt om de Europese textielindustrie te beschermen.