Spitzer wil 100 mln van Grasso terug

Elliot Spitzer, de bekende aanklager van de staat New York, heeft gisteren een schadeclaim van ,,ten minste 100 miljoen dollar'' ingediend tegen Richard Grasso, oud-voorzitter van de New Yorkse effectenbeurs, wegens diens ,,onredelijk'' hoge vergoeding destijds. De vergoeding voor Grasso zou een gevolg zijn geweest van misleiding en manipulatie.

Grasso moest vorig jaar augustus opstappen nadat bleek dat hij in de acht jaar van zijn beursvoorzitterschap bijna 200 miljoen dollar in salaris, bonussen en ineens uitbetaalde pensioengelden had opgestreken. De New Yorkse beurs, die een toezichthoudende functie heeft en een voorbeeldfunctie wat betreft goed bestuur, werd door de affaire-Grasso zwaar in diskrediet gebracht.

Hoewel in de civiele aanklacht geen bedrag wordt genoemd, gaf Spitzer gisteren op een persconferentie in New York aan dat hij ,,ten minste 100 miljoen dollar'' zal terugeisen van Grasso.

Ook Kenneth Langone is door Spitzer aangeklaagd in de zaak. Langone, een goede vriend van Grasso, was voorzitter van de commissie die Grasso's vergoedingen bepaalde tussen 1999 en 2002, de jaren waarin Grasso's inkomen plotseling steeg tot 30 miljoen dollar per jaar – zelfs voor Amerikaanse begrippen een ongekend hoog salaris.

In februari verzocht John Reed, de interim-voorzitter van de beurs, Grasso per brief om 120 miljoen dollar van zijn pakket te retourneren, maar dat weigerde die. Gisteren liet Grasso opnieuw weten voet bij stuk te houden. ,,Ik ben teleurgesteld dat de New Yorkse procureur-generaal besloten heeft om tussenbeide te komen in wat neerkomt op een commercieel geschil tussen mijn voormalige werkgever en mijzelf'', aldus Grasso in een verklaring. ,,Ik zie er naar uit om mijn gelijk te halen voor de rechtbank.'' Ook Langone houdt vol dat hem niets valt te verwijten.

Spitzer zei gisteren dat de staat New York en niet de Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder, de claim indiende, aangezien de beurs een not-for-profit-organisatie is, die valt onder de New Yorkse wet. En die stelt dat zulke organisaties hun voorzitters ,,redelijk'' moeten betalen, naar prestatie, maar niet zoveel zoals bij bedrijven, omdat ze geen risico lopen. ,,De zaak is simpel'', aldus Spitzer. ,,Grasso is te veel betaald. Het geld staat op zijn bankrekening en hij moet het teruggeven.''

Als de zaak voorkomt zullen mogelijk diverse kopstukken op Wall Street die commissaris bij de beurs zijn geweest verhoord worden over hun rol.