Schalken door virus niet op gravel in Parijs

Sjeng Schalken heeft zich gisteren afgemeld voor de Open Franse tenniskampioenschappen. De als vijftiende geplaatste Nederlander heeft last van een virusinfectie.

Schalken zou vandaag aantreden tegen de Zweed Robin Søderling. Zijn plaats wordt ingenomen door Huyng-Taik Lee uit Zuid-Korea. De Nederlander klaagde vorige week, tijdens de World Team Cup in Düsseldorf, al over fysiek ongemak. Een bloedonderzoek in Duitsland wees evenwel niets ernstigs uit. Maar gistermiddag, na afloop van de training, voelde de 28-jarige tennisser zich een uitgeknepen vaatdoek. ,,Het lichaam is zwak, ik heb te weinig energie om te kunnen spelen.''

Schalken is naar eigen zeggen het slachtoffer van een virus dat hij drie maanden geleden opliep tijdens het Davis-Cupduel in Maastricht tegen Canada, en dat de voorbije weken zijn krachten ondermijnde. In Parijs had de modelprof aan zijn 36ste opeenvolgende grandslamtoernooi willen beginnen. Titelverdediger Juan Carlos Ferrero heeft ondanks een rib- en polsblessure besloten vandaag wel van start te gaan tegen de Duitser Tommy Haas.

Raemon Sluiter drong gisteren voor de eerste keer in zijn carrière door tot de tweede ronde op Roland Garros. Op baan elf van het tennispark in het Bois de Boulogne was de Rotterdammer te sterk voor de Braziliaanse qualifier Ricardo Mello: 7-5, 6-1, 3-6 en 6-1. Sluiter verloor de afgelopen drie jaar telkens in de eerste omloop. Hij speelt morgen tegen Dominik Hrbaty, de Slowaak die dit seizoen al drie ATP-toernooien (Adelaide, Auckland en Marseille) won.

John van Lottum en Dennis van Scheppingen namen gisteren afscheid, al kwam dat voor geen van beiden als een verrassing. Van Lottum (28) herstelt van ernstige rugklachten en stond voor de ondankbare taak om het geraffineerde gravelspel van voormalig winnaar Carlos Moyá (1998) te ontrafelen. Hoewel hij de Spanjaard een set wist te ontfutselen, kwam de overwinning van de nummer vijf van de plaatsingslijst geen moment in gevaar: 3-6, 4-6, 6-3 en 2-6. ,,Ik ben op zeventig procent van mijn kunnen, en allang blij dat ik überhaupt nog tennis'', zei Van Lottum.

Van Scheppingen beleefde onlangs een persoonlijk drama, toen uit onderzoek bleek dat de gezondheid van zijn tweede kind in het geding was. Van trainen kwam toen weinig meer. ,,Op zo'n moment is tennis maar een heel kleine en onbelangrijke sport'', wist Van Scheppingen na zijn nederlaag tegen de Rus Mikhail Joezjni: 0-6, 4-6 en 2-6. Nader medisch onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de 28-jarige prof zich geen zorgen hoeft te maken.