Rotterdam zoekt plek nieuw theater

In Rotterdam bestaan plannen om in een van de nieuwe woontorens op de Kop van Zuid een filmtheater met minimaal acht zalen te plaatsen.

De bioscopen Lantaren/Venster en Cinerama zouden dan vertrekken uit hun huidige locaties aan de Gouvernestraat en de Westblaak.

De nieuwe bioscoop annex theater zou de `plintinvulling' kunnen worden van het complex New Orleans, een woontoren die wordt ontworpen door de Portugese architect Alvaro Siza. Het complex komt op de Kop van Zuid te staan tussen het nieuwe theater Luxor en de nieuwe woontoren Montevideo.

Het college van Rotterdam staat positief tegenover de plannen. Aanstaande donderdag zal verantwoordelijk wethouder Hulman (Kunst) de gemeenteraad voorstellen vijf miljoen euro te reserveren voor de filmzalen. Het complex New Orleans wordt ontwikkeld door Vesteda Project BV.

De zalen aan de Gouvernestraat voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd'', zegt Mickel Beckers, interim-directeur van Lantaren/Venster, dat nu over vier filmzalen en twee theaterzalen beschikt. ,,En een nieuw gebouw neerzetten op deze plek bleek te kostbaar.'' Ook Krijn Meerburg van bioscoop Cinerama is enthousiast over het plan: ,,Cinerama aan de Westblaak is nu een van de mooiste filmtheaters van Nederland. Maar over vier, vijf jaar is ook deze bioscoop misschien weer achterhaald, als het digitale tijdperk ingaat.''

Volgens Meerburg is het niet mogelijk om ook de Cinerama aan de Westblaak open te houden. ,,Dan ga je met jezelf concurreren.'' Meerburg ziet ook voordelen voor de programmering op de Kop van Zuid. ,,Arthousefilms laten zien in een omgeving met de kwaliteit van Pathé is voor een kleine commerciële exploitant niet haalbaar. Wij leunen nu naar rechts om het hoofd boven water te houden.'' Lantaren/Venster wordt al door de gemeente Rotterdam gesubsidieerd.