Potter 3: voor kinderen vanaf 9

De nieuwe Harry Potter film die volgende week in Nederland in première gaat, krijgt de leeftijdskeuring `9 jaar en ouder'.

Dat heeft het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam) gisteren bekend gemaakt. Tot nu toe bestonden de categorieën van de Kijkwijzer, die in 2001 in het leven werd geroepen, `alle leeftijden', `6 jaar en ouder' en `12 jaar en ouder'. De nieuwe categorie is een experiment dat alleen voor Potter geldt.

Wim Bekkers, directeur van het NICAM: ,,Pas rond hun negende beginnen kinderen het verschil te zien tussen fictie en realiteit, voor die leeftijd is dat onderscheid niet te maken.'' ,,We kregen klachten over Harry Potter 2 van ouders van kleine kinderen. De beelden zouden te heftig zijn. Na toetsing door de klachtencommissie bleek echter dat de classificatie van 6 jaar correct was.''

Toch waren de ontevreden ouders aanleiding om het systeem te overdenken. Volgens wetenschappers zijn er meer fasen in de ontwikkeling van een kind. Ook distributeur Warner Bros zag de noodzaak tot verandering. Harry Potter and the prisoner of Azkaban zou immers opnieuw klachten kunnen opleveren.

Naast de bezoekers van de film zijn bioscopen een goede graadmeter. Het Nicam krijgt regelmatig signalen over de reacties van bezoekers. Zo blijkt dat Troy, met leeftijdsklasse `16 jaar en ouder' voor heftige reacties zorgt. Bij zestien jaar moeten bioscopen een toelatingsbeleid voeren. Voor de overige categorieën, geldt dat er geen wettelijk beleid aan ten grondslag ligt. ,, Het dient als advies, niet als regel,'' aldus Bekker.

In de nieuwe Potter-film is Harry ouder en worden zijn avonturen spannender.