Overname Numico in Finland

Voedingsmiddelenconcern Numico heeft voor het eerst sinds het afstoten van zijn grote Amerikaanse vitaminebedrijven weer een bedrijf gekocht. Gisteren maakte Numico bekend voor 57 miljoen euro twee Finse babyvoedingsmerken te hebben overgenomen. Sinds de verkoop van de divisie vitamines en sportvoeding concentreert Numico zich weer op babyvoeding en klinische voeding (voor patiënten).

Met deze overname wordt Numico marktleider in zuigelingenmelk en babyvoeding op basis van graan in Finland. Het gaat om de merken Tutteli en Muksu van het Finse zuivelconcern Valio. Numico gaat ook samenwerken met Valio op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Numico wil het productaanbod van Tutteli en Muksu verbeteren en uitbreiden. Bestuursvoorzitter Jan Bennink van Numico ziet ,,aanzienlijke groeimogelijkheden'' voor de beide ,,gevestigde, succesvolle merken''.

Tutteli en Muksu zijn bij elkaar goed voor een omzet van 20 miljoen euro en een operationeel resultaat van 5 miljoen. Circa een vijfde van de omzet bestaat uit export naar de Baltische staten.

Numico neemt alleen de twee merknamen over van Valio, geen productiefaciliteiten. Voor de productie en distributie werkt Numico samen met Valio. Er stappen tien werknemers over naar Numico.

Numico heeft enkele jaren geen overnames gedaan. Het concern uit Zoetermeer heeft zijn Amerikaanse vitaminebedrijven GNC en Rexall Sundown voor zo'n 1 miljard dollar verkocht, ruim 3 miljard minder dan het er voor betaald had. Numico leed vorig jaar, mede door afboekingen, 504 miljoen euro verlies op een omzet van 3,2 miljard euro. Na het afstoten van de activiteiten op het gebied van vitaminen en voedingssupplementen heeft Numico nog zo'n 1,6 miljard aan omzet overgehouden.