Ontvoerd meisje is weer vrij

De ontvoering van het 13-jarige meisje Wei Wei Hu uit Eibergen is vanochtend in het Duitse Münster beëindigd. De Duitse politie kon na een urenlange gijzelingsactie de ontvoerder aanhouden en het meisje uit diens auto bevrijden.

Het meisje is volgens de politie tijdens de ontvoering seksueel misbruikt in de omgeving van Gronau. De dader is een 37-jarige Nederlandse patiënt van de tbs-instelling Flevo Future uit Utrecht. Hij is in 1995 wegens verkrachting, diefstal, brandstichting en bedreiging veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf met tbs. Sinds september 2003 mocht de man onbegeleid met verlof. Op 11 mei is hij niet op komen dagen bij een afspraak in de kliniek, waarna de directie van Flevo Future om zijn aanhouding heeft verzocht.

Het 13-jarig meisje van Chinese afkomst werd zondagmiddag tijdens een fietstocht in de buurt van Rekken ontvoerd. Een uur eerder had de man geprobeerd een Duits meisje in de omgeving van Ahaus te ontvoeren.

De Duitse politie kwam de ontvoerder gisteravond omstreeks kwart voor elf op het spoor na een tip van een getuige. Deze had in een bosgebied bij Münster een verdachte auto gezien. Toen de gijzelnemer door de politie werd aangesproken bedreigde hij het meisje met een mes en ging er in de auto vandoor. Na een achtervolging werd de auto rond middernacht bij een benzinestation in de stad Münster klem gereden. Hier ontstond een situatie, waarbij de man herhaaldelijk zijn mes op de keel van het meisje zette.

De politie zette Duitse en Nederlandse bemiddelaars in om een vreedzaam einde aan de gijzeling te kunnen maken. Een speciale politie-eenheid was aanwezig om het meisje zonodig met geweld te kunnen bevrijden. Rond half zes vanochtend gaf de man zich over.

Het ontvoerde meisje is ter observatie overgebracht naar een ziekenhuis in Munster en daar vanochtend met haar ouders herenigd. In de loop van de middag zouden het meisje en haar ouders terugkeren vanuit Duitsland naar Eibergen.

In haar woonplaats is opgelucht gereageerd. Bij scholengemeenschap Het Assink, waar ze de brugklas havo/vwo volgt, hangt de vlag in top.

Een klasgenoot en vriendin van het 13-jarig meisje die zondagmiddag bij de ontvoering aanwezig was, is volgens de rector van de school nog erg in de war.