Iran misleidde VS via Chalabi

Amerikaanse inlichtingendiensten verdenken Iran ervan de Verenigde Staten bewust te hebben misleid door valse informatie over het Iraakse wapenprogramma door te spelen aan Ahmed Chalabi, leider van de toenmalige oppositiepartij in ballingschap, het Iraaks Nationaal Congres (INC).

Dat melden verschillende Amerikaanse en Britse kranten. Iran zou de VS hebben gebruikt om Saddam Hussein te verdrijven en zo een shi'itisch regime in Irak te kunnen installeren.

Chalabi verstrekte het Amerikaanse ministerie van Defensie jarenlang informatie over vermeende massavernietigingswapens in Irak en werd daarvoor betaald. Zijn `bewijzen' zouden grote invloed hebben gehad op de beslissing van de VS om Irak aan te vallen. Vorige week werd bekend dat Washington is gestopt met het betalen van 340.000 dollar per maand, onder meer omdat zou zijn gebleken dat veel van die informatie misleidend was.

Volgens onder andere de Financial Times, de Guardian en de New York Times heeft de inlichtingendienst CIA harde bewijzen dat Chalabi en zijn medewerker Aras Karim Habib Amerikaanse geheimen doorspeelden aan Teheran. Het gaat daarbij om zaken die zij ,,niet per ongeluk'' te weten kunnen zijn gekomen. Teheran zou vervolgens informatie over Irak doorgeven, die Chalabi aan het Pentagon vertelde. Bekend was dat Iran Chalabi en zijn INC steunde om daarmee de oppositie tegen het Iraakse regime te verenigen. Chalabi ontkent alle beschuldigingen.

Onderwijl dreigen nieuwe videobeelden van een Iraaks bruiloftsfeest het Amerikaanse leger verder in de problemen te brengen. De beelden lijken te bevestigen dat de VS vorige week een huwelijksfeest aanvielen. De film toont beelden van een bruiloft, en vervolgens de doden van de aanval. Enkele slachtoffers lijken sterk op mensen die op het feest te zien zijn. Bij de aanval zijn tientallen Irakezen omgekomen. De VS zeggen dat het om rebellen ging.

Bij gevechten in de wijk Sadr City in Bagdad zijn gisteren zeker 18 Irakezen gedood. Twee Britten kwamen om toen hun auto in het centrum van de hoofdstad, nabij het hoofdkwartier van de coalitiemacht, de zogenoemde Groene Zone, door een raket werd geraakt. Bij een explosie voor het Karma-hotel in de ambassadewijk raakten vijf mensen gewond.

In Najaf en Kufa, twee steden waar veel aanhangers van de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr wonen, was het vanochtend opnieuw onrustig. In Najaf raakten zeker tien mensen gewond toen een granaat ontplofte nabij het graf van imam Ali. In Kufa vuurden opstandelingen op Amerikaanse militairen.