Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

HRW: gevangenen Maleisië misbruikt

De Maleisische autoriteiten hebben verdachten van terreur stelselmatig mishandeld en misbruikt. Dat stelt de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport. Volgens de organisatie houdt Maleisië ongeveer honderd verdachten zonder vorm van proces vast. Sommige van hen zouden zijn geslagen, met sigarettenpeuken zijn bewerkt of zijn bedreigd met marteling en deportatie naar de Amerikaanse basis in Guantánamo Bay op Cuba. De Maleisische regering heeft het rapport volledig van de hand gewezen. Volgens haar ontbreken concrete bewijzen en wordt Maleisië ten onrechte beschuldigd.