Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Genvoedsel

In het artikel `Europa negeert genvoedsel' (NRC Handelsblad, 19 mei) zegt woordvoerder Arie van Genderen van de Stichting Consument en Biotechnologie, een stichting die gefinancierd wordt door het ministerie van LNV en die gelieerd is aan de Consumentenbond: ,,De prijs gaat meespelen. En het merk. Bovendien lezen heel veel mensen het etiket niet, dus weten ze niet eens of het product genetisch gemodificeerd is.''

Deze stelling is een gotspe, wanneer we bedenken dat juist de Consumentenbond zich in de jaren vijftig en zestig op verzoek van de consumenten sterk heeft gemaakt voor keuzevrijheid en juiste etikettering. Ook de insinuatie dat de prijs gaat meespelen, is een steeds terugkerend punt van de Consumentenbond. Gentechvoedsel kan niet goedkoper worden om de eenvoudige reden dat de kosten van veiligheidseisen, keuzevrijheid, dus aparte teelt, transport en verwerking, etikettering en presentatie extra kosten met zich meebrengen en dit de kosten van bijna alle voedingsproducten omhoog zal stuwen.

Bovendien worden boeren afhankelijk van een handjevol gentech-bedrijven, wat de concurrentie niet zal bevorderen. Ook zal de consument indirect via het belastingstelsel moeten gaan mee betalen aan de kosten van allerlei commissies die zijn ingesteld t.b.v. voedselveiligheid en wetgeving die we vóor de introductie van gentechvoedsel niet hadden. Om over de milieu- en gezondheidsrisico's die per saldo ook voor rekening komen van de burgers nog maar te zwijgen.