Gedetineerden in Irak

De staten die in Irak troepen gelegerd hebben, veroordelen mishandeling en seksuele intimidatie van gevangenen. Maar betekent dit dat deze staten het nu eens zijn over de juiste behandeling van gedetineerden? Dat is nog maar de vraag. Minister Rumsfeld verklaarde in de hoorzitting die op 13 mei getoond werd op BBC News, dat de advocaten van zijn ministerie het groene licht hadden gegeven voor een behandeling van gevangenen, o.a. bestaande uit sleep deprivation, gevangenen dwingen lang achtereen in dezelfde houding te blijven en een speciaal dieetregiem (uitdrogen en uithongeren?). Wat vinden de ministers Kamp en Bot daarvan? Als zij deze Rumsfeld-detentie afwijzen, moeten zij verlangen dat collega Rumsfeld openlijk verklaart dat deze vorm van behandeling niet meer zal worden toegepast. Hetzelfde geldt voor de aantredende voorlopige regering van Irak. Zo niet, dan zou Nederland het verblijf van zijn troepen niet moeten verlengen. Of zien de Nederlandse ministers geen bezwaar in de door Amerikaanse advocaten goed bevonden Rumsfeld-detentie?

    • J.W. de Lussanet