Elektrische variaties op Zwitsers zakmes

De draadloze minimultitool is een uitkomst bij het klussen. Klein, overal inzetbaar en geschikt voor vele taken.

Na draadloze communicatie zit nu ook het draadloos klussen in de lift. Handgereedschap als zaag, handboor en schroevendraaier werd aanvankelijk vervangen door elektrische varianten met voedingsnoer. Maar nu komen steeds meer draadloze varianten: van accucirkelzagen tot aan schroevendraaiers.

Een bijzonder stukje gereedschap daartussen is de draadloze minimultitool. De Amerikaanse knutselpionier Dremel loopt ermee voorop. Black & Decker doet er niet aan mee, want die ziet in de multitool-markt vrijwel geen groeikansen meer. Anders ligt dat bij de firma Ferm, uit Genemuiden. Daar maken ze niet alleen een tweetal types multitools met snoer, maar zijn ze volgens een woordvoerder ook bezig met de ontwikkeling van een draadloze variant.

Draadloos werken met een multitool gaat verder dan het via een flexibele as poetsen, boren, frezen, schuren, slijpen, polijsten, snijden en zelfs glasgraveren. Want naast die as is dan ook nog een standaard nodig om het hogesnelheidsgereedschap veilig op te hangen.

Tot de meest in het oog springende minimultitools behoren de – nog wel van een snoer voorziene – Dremel 395 Multipro en de Ferm FCT-400F. Deze elektrische varianten van het Zwitserse zakmes zijn aanvankelijk voor de modelbouw ontwikkeld. Maar ze blijken ook in de dagelijkse technische praktijk in en rond het huis hun mannetje te staan. Al zijn de draadloze modellen gemakkelijker in het gebruik. Daar staat tegenover dat de oplaadbare batterij weer regelmatig moet worden opgeladen – tenzij de gebruiker beschikt over een dure reserveaccu.

Dat duur zijn is ook van toepassing op de vele merkaccessoires. Zoals slijpschijfjes, graveerstiften en schuurtolletjes. Alternatieven zijn er. Sommige doe-het-zelfzaken verkopen accessoiresetjes van ogenschijnlijke B-merken. Meestal is er weinig van die zogenaamd mindere B-kwaliteit te merken. Van een goede kwaliteit zijn vaak ook de multitools van B-merk-fabrikanten die hun waren vaak voor minder dan de helft van de prijs van `echte' A-merken leveren.

Voor de merkbewuste Dremel-gebruiker zijn er ook goedkopere oplossingen. Via internet kunnen genuine accessoires eenvoudig en relatief goedkoop – zelfs inclusief verzendkosten – bij zaken als yourtooltime.com in de Verenigde Staten worden besteld. Zodat het slijpen van bijvoorbeeld een grasmaaier eenvoudig en snel met een betaalbaar wolfraamcarbide slijptolletje gaat.

Hetzelfde is van toepassing op het verwijderen van een paar overtollige en verroeste schroeven in een buitenmuur. Daarvoor zijn speciale snij- en slijpschijfjes verkrijgbaar. Het liefst versterkt met glasvezel, zodat ze bij iets buigen niet meteen afbreken. Diamanten schijfjes doen het nog beter. Al is de prijs er ook naar, zelfs bij de goedkopere leveranciers.

Een andere toepassing van het veelzijdige stukje gereedschap is het uitfrezen van een holte in een buitendeur voor de plaatsing van een extra (kruis-)slot. Zolang de gebruiker daar maar genoeg tijd voor neemt, verricht de multitool zacht zoemend zijn taak.

Ook het precies en zorgvuldig ontroesten van bijvoorbeeld een oude verroeste gietijzeren strijkbout gaat perfect met een minimultitool. Daarvoor is een ministaalborstel nodig. In dit geval dient het toerental te worden beperkt: niet meer dan pakweg 15.000 tpm. Dat is bij de meeste multitools gemakkelijk instelbaar. Bij de Dremel 395 gaat dat in stappen van tien. Het minimum toerental is 10.000 tpm en het maximum 34.000 tpm. Een eenvoudig rekensommetje leert dan dat stand 3 met 14.800 tpm de juiste is. Voor vrijwel alle andere werkzaamheden kan het maximum toerental van 34.000 tpm worden ingesteld. Dit is juist de kracht van het apparaat: de snelheid het werk laten doen. Want als het te stevig tegen het te bewerken object wordt gehouden, kan de multitool er mee ophouden. Dit inclusief kans op doorbranden van de motor, die meestal een vermogen heeft tussen 125 en 135 watt.

Tot de meest nuttige optionele producten behoort de spankop voor het vastzetten van accessoires. Zo'n spankop wordt met de hand aangedraaid. Zodat het vastdraaien met een aandraaisleutel voor de standaard spanmoer tot het verleden behoort. Thomas Axel van Yourtooltime: ,,Het steeltje van het accessoire eerst zover mogelijk in de spankop steken. Dan iets uittrekken en vervolgens vastzetten. Dat werkt het best.''

Andere interessante accessoires zijn een flexibele as, een boorkolom en een minibankschroef. Maar ook een veiligheidsbril is een aan te raden accessoire bij het ultrasnel rondwentelende gereedschap. Want een loszittend splintertje of scherfje wordt er al snel door gelanceerd.

Om veel plezier aan een multitool te beleven, is het zaak deze altijd binnen handbereik te hebben. Want alleen in dat geval maakt het apparaat zich vrijwel onmisbaar. En dat geldt nog meer voor de draadloze variant.

    • Herman Brand