Conflict over rol topman bij NoordNed

Ruim 200 werknemers van streekvervoerder NoordNed eisen het aftreden van directeur K. Braam. Als hij niet voor dinsdag aanstaande ontslag neemt, komen de werknemers woensdag niet op hun werk.

Dat hebben de werknemers gisteren besloten. Tijdens de vergadering reden er nauwelijks bussen en treinen van het vervoerbedrijf. NoordNed werd opgericht in 1999, is een dochteronderneming van vervoerder Arriva en heeft 500 werknemers. NoordNed verzorgt meer dan 400 treinritten en 1.100 busritten per dag in de provincies Groningen en Friesland.

Braam is sinds begin 2003 directeur van NoordNed. Volgens voorzitter van de ondernemingsraad R. de Jong leidden cultuurverschillen al snel tot een reeks van incidenten tussen de ondernemingsraad en de directeur.

,,Je hoort je aan te passen, maar hij kwam uit het beton'', zegt De Jong over Braam die eerder bij bouwbedrijf Ballast Nedam werkte. ,,Dat botste.''

In maart zegde de ondernemingsraad het vertrouwen in Braam op, maar maakte dit op verzoek van de directeur niet bekend aan de werknemers. ,,Hij verbood het.'' In die tijd speelde een besluit van de provincie Friesland over het aflopen van de concessies voor de treintrajecten eind volgend jaar. ,,Braam was bang dat het bekend worden van de wrijving ten koste zou kunnen gaan van de nieuwe concessie.'' Braam is niet beschikbaar voor commentaar.

NoordNed krijgt volgend jaar 1,5 miljoen euro minder subsidie van het rijk. Dat is tien procent van de totale overheidsbijdrage. Braam schreef volgens zijn woordvoerder daarover een brief aan het personeel waarin hij gedwongen ontslagen voorzag. ,,Die brief is niet in goede aarde gevallen'', zegt de NoordNed-woordvoerder.

De ondernemingsraad en Braam besloten een bemiddelaar in te schakelen. Daarom vindt de onderneming de werknemersactie van gisteren en de roep om het vertrek van Braam ,,verrassend. De ondernemingsraad is immers een vertegenwoordiging van dezelfde werknemers''.

De ondernemingsraad zegt geïntimideerd te worden door de directeur en steunt daarom de ,,spontane actie'' van de werknemers. De Jong: ,,Wij willen ook dat deze man verdwijnt.''

NoordNed wil niet zeggen of directeur Braam zijn ontslag gaat indienen. ,,Eerst willen wij de eisen van de werknemers op papier zien'', zegt de woordvoerder. ,,En verder geloven wij dat er een schone taak voor de bemiddelaar is weggelegd.''