Coffeeshops Limburg

Burgemeester Leers van Maastricht pleit op de opiniepagina van 18 mei voor een straffere (Europese) aanpak van coffeeshops, omdat ,,de provincie Zuid-Limburg [...] maar voor acht kilometer aan het moederland grenst''. Leers beroept zich op een dagblad-enquête: 80 procent van de Limburgers wil een Europese aanpak. Leers maakt een paar denkfouten. Zuid-Limburg is geen provincie. En Noord- en Midden-Limburg delen honderd kilometer grens met Nederland, reden waarom grensstad Venlo zowel met Duitsland als Nederland rekening houdt. Venlo, waar alleen al één coffeeshop 13.000 geregistreerde (!), vooral Duitse klanten telt, volgt al vier jaar met subsidie van Justitie in het poject Hektor een redelijk succesvolle middenweg tussen gedogen en handhaven. Harde aanpak van illegale handel, verplaatsing van twee van de vijfde gedoogde shops uit het centrum naar de grens, opkoop van drugspanden. Door de rechters en belastingnaheffing is de drugswereld 9 miljoen euro ontnomen, waardoor Hektor zichzelf bedruipt. De Venlose bevolking reageert positief. De Duitse minister van Justitie fronst de wenkbrauwen, maar ook de Duitse leer is strenger dan de praktijk: de Duitse buurgemeenten en politie reageren positief. Uit de enquête leidt Leers steun in Limburg af van een Europese aanpak die straffer zou moeten zijn. Fout. In de enquête is niet gevraagd hoe dat Europese beleid eruit moet zien: straffer, of juist liberaler, of misschien wel de tussenweg die Venlo volgt. Hoezo, `Limburg zucht onder het drugsbeleid'? Natuurlijk, ook Venlo lijdt onder de `achterdeurproblematiek'. Maar met een pasjesysteem dat Duitse klandizie uitsluit, en dat Leers wil onderzoeken, zal de handel weer ondergronds gaan. Laat Leers gewoon het Venlose systeem overnemen.

    • Twan Mientjes