Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Bestuurders op kosten NOS naar EK

Bestuurders en relaties van de publieke omroep gaan op kosten van NOS RTV naar een voetbalwedstrijd op het EK in Portugal. De VVD gaat aan de staatssecretaris vragen of dit in strijd is met de Mediawet.

Tweede-Kamerlid Örgü (VVD) wil van staatssecretaris Van der Laan weten of zij vindt dat deze inzet van publieke gelden ,,doelmatig'' is. Örgü: ,,Wij moeten er op toezien dat belastinggeld wordt besteed waarvoor het bedoeld is: het maken van programma's''.

De toegangskaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar gesteld door de organisator van het EK, de UEFA. Onder de in totaal 25 gasten zijn alle drie de leden van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, de netcoördinatoren van Ned. 2 en Ned. 3, en enkele programmadirecteuren van omroepen. ,,Voor de NOS is dit het belangrijkste sportevenement van het jaar en daarom nodigen wij een aantal relaties uit,'' zegt Jan de Jong, hoofd marketing en communicatie van NOS RTV, die de Nederlandse televisieregistratie van het evenement verzorgt. NOS-RTV maakt geen gebruik van alle toegangskaarten die door de UEFA beschikbaar zijn gesteld. ,,Het moet wel functioneel zijn.''

De wedstrijd Nederland-Duitsland wordt onder meer bijgewoond door Gerard Baars, programmadirecteur van de TROS, Maarten van Dijk, directeur tv van jongerenomroep BNN en de netcoördinatoren van Nederland 2 en 3, Joop Daalmeijer en Lennart van der Meulen. Joop Daalmeijer is verantwoordelijk voor het net waarop de meeste sport wordt uitgezonden. De netcoördinator van Ned. 3, Lennart van der Meulen gaat volgens eigen zeggen naar Portugal omdat hij ,,veel met sport te maken heeft''. ,,Ik moet er mijn hele programmering voor omgooien.'' Ton F. van Dijk, de baas van Ned. 1, gaat niet mee naar Portugal. Hij wilde vanmorgen niet toelichten waarom niet.

Onder de gasten van NOS-RTV is ook staatssecretaris Van der Laan (Cultuur). Zij woont de wedstrijd Nederland-Tsjechië bij. Haar reis- en verblijfskosten worden betaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van der Laan krijgt in Portugal uitleg over de registratie van het evenement door NOS RTV. Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur en Ruurd Bierman, lid van de raad van bestuur gaan naar Portugal om de staatssecretaris te begeleiden, zegt een woordvoerder van de Publieke Omroep. Naar deze wedstrijd komen ook tien externe contacten van NOS RTV. ,,Mensen waar wij veel mee werken, bijvoorbeeld van andere sportbonden'', aldus Jan de Jong van NOS RTV. Naast NOS RTV nodigt ook het reclamebedrijf van de Publieke Omroep, de STER, relaties uit.