Belofte meer olie helpt olieprijs niet

De belofte van een hogere olieproductie heeft niet kunen voorkomen dat de olieprijs gisteren fors is gestegen. De belofte van Saoedi-Arabië werd door de markt snel terzijde geschoven waardoor de olieprijs weer nabij historisch hoge niveaus staat.

De prijs van een vat olie daalde vanmorgen weer enigszins na de stijging gisteren. Eenzelfde daling was gistermorgen te zien na de belofte van Saoedi-Arabië. Al snel keerde het tij en begon de olieprijs aan een enorme stijging. Een vat Amerikaanse West-Texas Intermediate steeg 1,79 dollar tot 41,72 dollar, slechts dertien cent onder het hoogste peil sinds de introductie van het WTI-contract 21 jaar geleden. In Londen sloot Brent (olie uit de Noordzee) op 38,17 dollar, een stijging van 1,60 dollar. Vanmorgen daalden beide oliesoorten iets, maar analisten verwachten dat de olieprijs de komende tijd rond het huidige hoge niveau zal blijven.

De stijging is een tegenvaller voor de westerse landen die de olieproducenten, en dan met name oliekartel OPEC, steeds luider oproepen de productie te verhogen om de prijs te drukken. Aan hun oproep werd dit weekeinde gehoor gegeven door het machtigste OPEC-land Saoedi-Arabië dat zei de komende maand meer olie te zullen produceren en dat het kartel opriep de productie te verhogen. Andere OPEC-leden reageerden echter afwijzend op de unilaterale actie van Riad. Die afwijzing, plus de wetenschap dat de extra olie pas in juli of augustus in het westen zal aankomen, was een belangrijke reden voor de stijging.

Verder speelde de uitspraak van de Saoedische olieminister Ali al-Naimi dat een prijs van boven de 30 dollar ,,redelijk'' was een belangrijke rol, net als een nieuwe aanslag op een oliepijp in het noorden van Irak.

Begroting: pagina 16