Beeld van David is weer schoon

De David van Michelangelo is weer in al zijn glorie te bewonderen in de Galleria dell' Accademia in Florence. Na een poetsbeurt met gedestilleerd water, speciaal katoen en ,,Japans papier'' is het marmer weer helderder en lichter, en is de David klaar om zijn vijfhonderdste verjaardag te vieren. Volgens directeur Franca Falletti van het museum ziet David eruit ,,alsof er een lichtgrijze sluier is verwijderd''.

Voorbij zijn de polemieken die vorig jaar uitbraken over de toe te passen schoonmaaktechniek. Experts lijken het er nu over eens dat de natte wasbeurt de 5,16 meter metende marmeren gigant goed heeft gedaan. Eerder waarschuwden critici dat het oppervlak door de natte methode op onverantwoorde wijze zou worden geëgaliseerd. Restaurateur Agnese Parronchi, die uitverkoren was om de prestigieuze schrobbeurt uit te voeren, nam zelfs ontslag omdat ze de natte techniek onverantwoord vond.

,,Een restauratie die geen restauratie lijkt, is altijd de beste'', zo beklemtoonde Antonio Paolucci, officeel toezichthouder van het artistiek erfgoed in Toscane, gisteren bij de presentatie van de opgeknapte David. Er was 11 jaar nagedacht door 33 Italiaanse en buitenlandse instituten over de manier waarop het beeld een facelift kon worden gegeven. He stof van jaren, fragmenten gips, en krassen zijn vervolgens in de afgelopen tien maanden verwijderd door restaurateur Cinzia Parnigini en haar team, die op een special door Fiat ontworpen steiger rond het bijna 6000 kilo wegende beeld zweefden.

Met de restauratie zijn echter niet alle kwaaltjes van de David, het vrijheidsbeeld van het zestiende-eeuwse Florence, opgelost. Het beeld, zo zou zijn gebleken, heeft last van zwakke enkels. Het topstuk uit de hoge Renaissance zou mogelijkerwijs niet meer in staat zijn om seismische schokken op te vangen. Op 9 juni buigt zich een groep wetenschappers over de vraag of er iets aan dit probleem kan worden gedaan.

De net afgeronde schoonmaakbeurt heeft in totaal 400.000 euro gekost en is deels gefinancierd door de Nederlandse stichting Ars Longa van de familie Dreesmann. Dagelijks zullen weer 3.000 bezoekers het meesterwerk van Michelangelo komen bewonderen.