Uitverkoop of niet, Utrecht wint de beker

De slechtste bekerfinale sinds tijden leverde een verdiende winnaar op. FC Utrecht prolongeerde de titel ten koste van FC Twente, dat in anderhalf uur geen enkele doelkans creeerde. Een zondagsschot – linksbuiten Van den Bergh schoot de bal met zijn rechterbeen volgens het voetbaljargon `stijf in het kruis' – zorgde na ruim een uur spelen voor de beslissing. Bijna twintigduizend Utrechters reisden dronken van geluk richting Domstad, waar de spelers vanavond worden gehuldigd. De Utrechtse politie verrichtte gisteren in totaal 51 aanhoudingen wegens steekpartijen, vernielingen en openbare dronkenschap.

In Rotterdam was geen sprake van agressie. De uitverkochte Kuip ademde de sfeer van bier en bitterballen. De provinciale voetbalfans liepen kriskras door elkaar, zonder dat de mobiele eenheid hoefde in te grijpen. Bijna twintigduizend Tukkers – de finale was in bijna alle opzichten in evenwicht – dropen met een kater af. Ze hadden gehoopt op een herhaling van 1977 en 2001, toen FC Twente de beker mee naar huis mocht nemen. FC Utrecht zegevierde in 1985 en 2003. Het ongelukkige bekerverlies tegen Ajax in 2002 is al weer bijna vergeten.

Toch zong de aanhang van FC Utrecht gisteravond massaal `en wie niet springt die is een jood': een verwijzing naar de vermeende achtergrond van de Amsterdamse rivaal. De racistische leuze vormde een smet op een verder sportief verlopen bekerstrijd. In beide supportersvakken werd gedanst en gezongen, met vlaggen en vuurwerk. De grasmat lag bezaaid met rode confetti en vormde een matig excuus voor het lage spelpeil.

De middenmoters in de eredivisie wekten niet de indruk dat ze volgend seizoen in aanmerking komen voor een plaats in de nationale subtop; om over een Europees bekersuccesje maar te zwijgen. FC Utrecht plaatste zich voor de vierde opeenvolgende keer (een clubrecord) voor het UEFA-Cuptoernooi. Het bereiken van de KNVB-bekerfinale was voor beide clubs een meevaller, gezien de torenhoge schulden die FC Utrecht en FC Twente het afgelopen jaar hebben moeten wegwerken. De trainers Booy en Vandereycken verdienen daarom een compliment, met de aantekening dat een incidenteel succesje altijd tot de mogelijkheden behoort in het gedevalueerde Nederlandse clubvoetbal.

Bij de winnende ploeg stonden slechts vier basisspelers in het veld die afgelopen jaar ten koste van Feyenoord de beker wonnen. FC Utrecht deed vorige zomer noodgedwongen (twintig miljoen euro schuld) afstand van zes gerenommeerde krachten, van wie matchwinnaar Kuyt gisteravond met een brede grijns op de eretribune zat. De Katwijkse visserszoon, twaalf maanden geleden tegen zijn huidige werkgever Feyenoord nog de held van FC Utrecht, zag dat zijn vorige club wél aan kwaliteit maar niet aan wilskracht heeft ingeboet.

De vechtlust was hartverwarmend, al ging met name De Jong over de schreef. De kuitenbijter van FC Utrecht kreeg slechts een gele kaart van arbiter Luinge, die de veroorzaker van een handvol gemene overtredingen wel drie keer een rode kaart had kunnen geven. De Jong, het vleesgeworden straatschoffie, mocht na de 1-0 moegestreden naar de kant. Booy vond niet dat hij te ver was gegaan; de scheidsrechter geeft de grenzen van het toelaatbare aan, zo luidde de analyse van de winnende trainer. Zijn collega Vandereycken, als Belgisch international niet vies van een overtreding meer of minder, hekelde het grove spel van FC Utrecht. Volgens de vertrekkende coach van FC Twente had Luinge een stempel op de wedstrijd gedrukt. Zo zou de scheidsrechter ook niet reglementair hebben gehandeld bij een inworp van FC Utrecht, nadat een speler van FC Twente de bal al dan niet bewust over de zijlijn had laten lopen om een blessurebehandeling mogelijk te maken. Uit de eerste de beste tegenaanval scoorde Van den Bergh, met een opstootje voor de dug-outs als bijna logisch gevolg.

Overigens waren beide coaches van mening dat de omstreden inworp van Lamey niet van invloed was geweest op het scoreverloop. En de rode kaart voor Heubach, die een kwartier voor tijd een slaande beweging maakte naar Zuidam, was volgens beide partijen een terechte beslissing. De middenvelder van FC Twente had zich eerder al vergrepen aan Booy, die deze actie van Heubach na afloop ,,respectloos'' noemde.

De trainer van FC Utrecht sprak verder de hoop uit dat hij binnenkort weer eens mag investeren van de clubleiding. Hij moet deze zomer (weer) afscheid nemen van vijf spelers, van wie het vertrek van verdediger Zwaanswijk het zwaarste weegt. Directeur én puinruimer Sturkenboom houdt de vinger voorlopig op de knip. Hij hoopt volgend seizoen in het vernieuwde stadion schuldenvrij te kunnen werken en wil niet in dezelfde fout vervallen als zijn voorgangers Herremans, Bloemink en Visser, die de financiële puinhoop bij FC Utrecht mede hebben veroorzaakt. Booy: ,,Er zijn geen lijken meer in de kast, er zijn trouwens helemaal geen kasten meer, allemaal wegbezuinigd.''

FC Twente 0 FC Utrecht 1

Ruststand 0-0. 65. Van den Bergh 0-1. Schds: Luinge. Tsch: 48.000. Rode kaart: Heubach (FC Twente). Gele kaart: Rahim en Polak (FC Twente), De Jong en Chaiat (FC Utrecht).

    • Jaap Bloembergen