`Thomas is een uitmuntende junior'

Thomas Dekker geldt als een groot wielertalent. Gisteren won hij Olympia's Tour. `Hij staat met beide benen op de grond.'

Wielrenner Thomas Dekker won gisteren Olympia's Tour, na de leiderstrui bijna onafgebroken te hebben gedragen. De 19-jarige coureur geldt als een groot talent en werd alleen bedreigd door zijn ploeggenoot Jukka Vastaranta. De Fin moest het oranje tricot echter na één dag weer afstaan aan Dekker, die over negen etappes en een proloog de sterkste was. Oud-renner Nico Verhoeven is coach van de opleidingsploeg van Rabobank, waartoe ook Dekker behoort.

Wat kenmerkt Thomas als wielrenner?

Nico Verhoeven: ,,Thomas is heel allround met als speerpunt zijn tijdrit. Die is super. Hij heeft het goede postuur om ook bergop uit te blinken. Voor mij is het niet onbelangrijk dat Thomas de klasse heeft om loftuitingen het ene oor in en het andere uit te laten gaan. Hij krijgt journalisten over de vloer, hij leest wat ze schrijven en hij blijft er nuchter onder. Je kunt iemand niet leren met beide benen op de grond te blijven, maar bij Thomas zit het er automatisch al in.''

Kunt u Thomas vergelijken met een oud-renner?

,,Ik kan Thomas niet met een andere Nederlander vergelijken. Ook als ik ver terugkijk was er niemand die goed bergop reed en tegelijkertijd zo'n goede tijdrit in zich had. Ik kan Knetemann of Zoetemelk wel noemen, maar dan hebben we het over heel andere tijden. Er waren wel Nederlanders die goed konden klimmen, maar veel van hen moesten later hun tijdrit verbeteren. Omdat Thomas voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk goed kan tijdrijden, start hij tijdens het NK tijdrijden tussen de profs. Dat is een grotere uitdaging.''

Hoe ziet u de toekomst van Thomas Dekker?

,,Zijn resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Ik denk dat Thomas op kortere termijn goede uitslagen kan behalen in de koersen van het kaliber Ronde van Nederland, België en Luxemburg. We moeten niet gaan praten over eindklassementen in de Ronde van Frankrijk of die van Italië en Spanje. Dat komt wel over een jaar of drie. Thomas moet nog beginnen. Zijn juniorenreeks is uitmuntend verlopen en ook bij de beloften gaat het goed. Vorig jaar had hij voor het eerst met tegenslag te maken. Hij brak zijn middenhandsbeentje en stond zes weken langs de kant. Thomas heeft geleerd dat te accepteren en probeerde nog harder terug te komen.''