Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de ontmoeting tussen een Amerikaanse en een Duitse soldaat, zestig jaar na D-Day op Omaha Beach in Normandië. De Duitse soldaat doodde en verwondde naar eigen zeggen meer dan tweeduizend Amerikanen in acht uur tijd. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Onder meer een reportage over het conflict in het Europese parlement tussen voorstanders van groene stroom en voorvechters van zalm in de Europese wateren. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Kaap. Portret van bestuurslid en supporters-gedragsdeskundige van NEC Martin van Straaten. Volgens hem werken veel maatregelen om voetbalgeweld te beteugelen averechts. Ned.3, 20.00-20.30u.

Terug op de werkvloer. Zesde deel van een serie over managers die voor een aantal dagen terug gaan naar de werkvloer portretteert John Ferguson van de gevangenis Corrections Corporation of America (CCA), de grootste en de meest omstreden particuliere vrouwengevangenis in Amerika. Ned.3, 20.30-21.00u.

Dokwerk: A knock-out. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Dokument: R.E.S.P.E.C.T! Reportage over de 21-jarige hiphop-muzikante Maryam die haar ervaringen verwoordt in haar muziek. Zij zorgt alleen voor haar twee broertjes, studeert en werkt. Bovendien dreigt ze uit huis gezet te worden, want het huurhuis staat nog op naam van haar overleden moeder. Ned.1, 23.02-23.50u.

Historisch op maandag: De ontheemden. Na de wereldoorlogen en het verdwijnen van het communisme vielen structuren weg die veel volkeren bijeen hadden gehouden. Oude wraakgevoelens kwamen los en dat leidde tot etnische zuiveringen in Joegoslavië en Rwanda. Ned.1, 23.50-0.47u.

FILM

Charlie's Angels (McG (Joseph McGinty), 2000, VS). Bioscoopversie van de populaire jaren zeventig televisieserie die door de producent werd omschreven als niet veel meer dan een excuus om ,,drie knappe vrouwen in steeds weer nieuwe sexy outfits'' te hullen. Drew Barrymore, Cameron Diaz en Lucy Liu spelen de drie vrouwelijke privé-detectives in film die geen remake is, geen camp, geen pastiche, geen goede film, maar wel een onweerstaanbare portie loltrapperij, waar je weer helemaal het gevoel van krijgt dat de jaren zeventig léúk waren. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Story of Us (Rob Reiner, 1999, VS). Bruce Willis en Michelle Pfeiffer staan op het punt van echtscheiding en blikken terug op vijftien jaar moeizaam huwelijksleven in romantische tragikomedie. Oppervlakkig en vluchtig. Net5, 22.05-23.55u., met reclame.

Abouna (Mahamat-Saleh Moussa, 2002, Frankrijk/Tsjaad). Tweede speelfilm van een uit Tsjaad afkomstige, maar in Frankrijk opgeleide en werkzame regisseur is een eerder neorealistische dan typisch Afrikaanse vertelling over twee zoontjes van een weggelopen vader. Weinig uitleg en veel diepzinnig gefotografeerd landschap: expressief en wijd, intens en emotioneel. TV5, 22.25-23.45u.

Ghosts of Mississippi (Rob Reiner, 1996, VS). Even oprecht als eenduidig drama vertelt authentieke geschiedenis: openbare aanklager Bobby DeLaughter (James Baldwin) heropent na 25 jaar de zaak tegen de vermeende moordenaar van zwarte-burgerrechtenactivist Medgar Evers. Met Whoopi Goldberg als diens weduwe en James Woods als de moordenaar. BBC1, 0.05-2.15u.

Zerkalo/De Spiegel (Andrei Tarkovski, 1974, Rusland). Erkend meesterwerk is, volgens de Russische maestro Tarkovksi (1932-1986) zelf, vooral aan de montagetafel tot stand gekomen. De collage van persoonlijke en maatschappelijke geschiedschrijving lijkt ,,een lawine van losse, indrukwekkende beelden'' en staat te boek als ,,moeilijk''. Deze krant schreef dat ,,ritme, camerabewegingen en de schoonheid van de beelden rechtstreeks werken op de gevoelens van de toeschouwer''. Morgen, TV5, 10.15-12.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Karel de Rooij en Peter de Jong die furore maakten als Mini en Maxi en nu spelen in Wachten op Godot van Samuel Beckett. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na een gesproken uitzicht van Billha Zussman een bericht van Pieter Waterdrinker uit Moskou. Verder hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak die samen met journalist Menno Hurenkamp het boek Kiezen voor de kudde samenstelde en in het tweede uur dichter en kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper. 747AM, 21.02-23.00u.