Strijd om aandelen barst los

De Londense beurs is vanochtend begonnen met het verhandelen van Nederlandse aandelen. De London Stock Exchange (LSE) gaat hiermee de concurrentie aan met Euronext Amsterdam. Behalve de grootste AEX-fondsen verhandelt de LSE ook de Midkap-fondsen.

De LSE zegt gevraagd te zijn door Nederlandse beleggers die ontevreden zijn over fusiebeurs Euronext, waar Amsterdam deel van uitmaakt. De tarieven in Amsterdam zouden te hoog zijn en de service slecht.

Euronext Amsterdam reageerde al in april op het Londense plan door de tarieven structureel te verlagen. Ook loopt er tot eind juli een actie wegens het Europese Kampioenschap voetbal, waarbij beleggers geld toe krijgen wanneer ze een actieve order plaatsen. Een woordvoerder van de LSE zegt dat Londen niet zal reageren op de Amsterdamse prijsverlagingen. ,,We zijn nog steeds goedkoper.'' Ook zegt de LSE dat de EK-actie van Euronext hooguit op de korte termijn mogelijk enig effect zal hebben.

Euronext kondigde donderdag aan om als tegenzet misschien ook Londense aandelen te gaan verhandelen. De dinsdag daarvoor had de beurs een bijeenkomst met Britse beleggers die volgens een woordvoerder ,,dolenthousiast'' waren over het plan. Euronext heeft hun naar eigen zeggen beloofd dat het in Britse aandelen goedkoper kan zijn dan de LSE, die in Londen zelf hogere tarieven zou hanteren.

De zegsman van LSE zegt de concurrentie te verwelkomen. ,,Het is een vanzelfsprekende reactie op wat wij in Amsterdam doen.'' De situatie is volgens hem anders, omdat LSE daadwerkelijk werd gevraagd door ontevreden Nederlandse beleggers, en dat andersom niet zo is.

De LSE streeft er op termijn naar 20 tot 30 procent van de handel in AEX- en Midkapfondsen in handen te hebben. Volgens Euronext Amsterdam had de LSE vanochtend om half één een aandeel van ongeveer 2 procent. ,,Maar een eerste ochtend zegt heel weinig'', aldus de woordvoerder.