Stem op kelner of prinses

De kandidatenlijst voor de Servische presidentsverkiezingen van 13 juni groeit gestaag – met excentriekelingen die geen schijn van kans hebben.

Aan de onderkant van de lijst voegde zich gisteren een echte prinses in de rij: Jelisaveta Karadjordjevic, familie van Joegoslavië's laatste koning, Peter II Karadjordjevic. Prinses Jelisaveta, moeder van actrice Catherine Oxenberg, is een prominent lid van de Servische jet set. Ze heeft zich vooral onderscheiden door felle ruzies met familieleden als prins Aleksandar – troonpretendent – over de verdeling van het familiebezit. Haar belangrijkste programmapunt bij de verkiezingen is ,,Servië mooier te maken''.

Ook Servië's rijkste man, Bogoljub Karic, heeft zich aangemeld. Karic is multimiljonair geworden onder en dankzij Slobodan Miloˇ­sevic, wiens buurman hij was tot Miloševic verhuisde naar de Scheveningse strafgevangenis. Karic begon als muzikant op bruiloften, richtte met twee broers een reeks kleine bedrijfjes in Kosovo op en werd ten tijde van Miloševic rijk met een pyramidebank. Nu leidt Karic de BK-Group, waarvan het tv-station BK TV en B+Mobtel, Servië's grootste mobiele telefoonbedrijf, de paradepaardjes zijn, maar waarvan ook een privé-universiteit deel uitmaakt. Hij weet zeker dat hij op 13 juni gaat winnen, want ,,ik win altijd''. Bij peilingen doet Karic het niet slecht: hij zou op tien procent van de stemmen kunnen uitkomen.

Kandidaat Jezdimir Vasiljevic, alias Gazda (De Baas), komt uit dezelfde hoek. Ook hij leidde een pyramideschema, en wel het meest beruchte: Jugoskandik. Honderdduizenden Serviërs werden in de jaren 1992-1994 geruïneerd door Jugoskandik, dat gigantische rentepercentages op inleggelden beloofde tot de hele zaak als een zeepbel uiteenspatte. Vasiljevic moet daar nog steeds voor terecht staan. Het verhindert hem niet om als campagneleus ,,de ontmaskering van alle dieven en hun beschermheren'' te beloven. Hij wil de unie Servië-Montenegro opheffen: ,,Alle Montenegrijnse mannen moeten naar Montenegro terug, maar de Montenegrijnse vrouwen moeten hier blijven.''

Of Radivoje Milutinovic het redt, als kandidaat, is nog niet zeker, want hij heeft nog niet de tienduizend handtekeningen kunnen verzamelen die nodig zijn om te worden geregistreerd. Milutinovic, alias Mujo de Dief, kelner te Belgrado, vroeg vorig jaar Carla Del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, ten huwelijk. Toen zij daar niet op in ging, vroeg hij Condoleezza Rice, nationaal veiligheidsadviseur van president Bush, ten huwelijk – en ving weer bot.

Ook Milutinovic weet zeker dat hij gaat winnen. Hij moet wel eerst die handtekeningen ophalen. Daarvoor heeft hij geld nodig, en dat heeft hij niet, en niemand geeft het hem. Uit protest is Milutinovc in hongerstaking gegaan ,,tot de dood''. Het is dus echt erop of eronder, voor hem.