Start verkiezingen Canada

De Canadese premier Paul Martin heeft gisteren parlementsverkiezingen uitgeschreven voor 28 juni. Hij gaf daarmee het startsein voor een campagne die voor het eerst in elf jaar reëel kan leiden tot een einde aan het machtsmonopolie van de regerende Liberale Partij. De premier heeft de gouverneur-generaal gevraagd het parlement te ontbinden.

Martin, die eind vorig jaar oud-premier Jean Chrétien opvolgde als leider van de centristische Liberalen, streeft naar zijn eigen kiezersmandaat – en een vierde opeenvolgende absolute meerderheid in het Lagerhuis voor zijn partij sinds die in 1993 aan de macht kwam. Opiniepeilingen wijzen echter uit dat de Liberalen, soms de 'natuurlijke regeringspartij van Canada' genoemd, momenteel kunnen rekenen op minder dan 40 procent van de stemmen. Dat zou zich in het districtenstelsel niet vertalen in een meerderheid.

Steun voor de partij is in de afgelopen maanden teruggelopen wegens een corruptieschandaal waarbij tientallen miljoenen dollars zouden zijn verdwenen in de zakken van vrienden, onder het mom van frauduleuze advertentiecontracten. Hoewel het Canadese publiek de affaire associeert met Chrétien, heeft de nieuwe ploeg van Martin zich niet kunnen ontworstelen aan een indruk van Liberale slordigheid met belastingdollars. Martin was minister van Financiën ten tijde van de vermeende misstanden in de tweede helft van de jaren negentig.

Bovendien moeten de Liberalen het opnemen tegen een krachtigere oppositie ter rechterzijde. Chrétien profiteerde in de drie voorgaande verkiezingen van het feit dat twee rechtse partijen de conservatieve stemmen verdeelden. Sinds kort zijn de oude Progressief-Conservatieve partij en de populistische Canadian Alliance echter gefuseerd tot één nieuwe Conservatieve Partij. Bij elkaar opgeteld kan hun aanhang het de Liberalen in een aanzienlijk aantal kiesdistricten lastig maken.