Shell heeft 10,2 jaar reserves

De Koninklijke/Shell Groep had eind 2003 voor 10,2 jaar aan `bewezen' olie- en gasreserves. Dat is de uitkomst van het uitgebreide onderzoek naar de voorraden dat vanmorgen door het energieconcern bekend werd gemaakt.

Shell besloot tot het onderzoek nadat eerder dit jaar bleek dat de reserves veel minder groot waren dan eerder gemeld. Het Nederlands-Britse concern moest op 9 januari melden dat de reserves – zoals gemeld bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC – 20 procent lager waren dan gedacht. In de daaropvolgende maanden werden de reserves verder naar beneden gebracht. De bijstellingen zorgden voor grote onrust rond het bedrijf en kostten zowel topman Philip Watts als productiechef Walter van de Vijver hun functie.

De 10,2 jaar aan reserves staan gelijk aan het equivalent van 14,35 miljard vaten olie. De reserves over het jaar 2002 zijn in totaal met 4,47 miljard vaten teruggebracht. Shell meldde eerder dat dit aantal 4,35 miljard was.

Het Nederlands-Britse concern, dat vrijdag het jaarverslag over 2003 zal publiceren, maakte verder bekend dat de bijstellingen een negatief effect hebben gehad van 203 miljoen dollar, 73 miljoen dollar meer dan het vorige maand zei te verwachten. Het nettowinst over het vorige jaar komt uit op 12,5 miljard dollar, iets lager dan de 12,7 miljard die begin februari werd gepubliceerd.

Het concern is nog altijd in gesprek met de SEC. De Amerikaanse beurswaakhond heeft een onderzoek ingesteld naar Shell nadat bleek dat het concern de SEC-richtlijnen voor reserveboekingen had geschonden. Wanneer deze gesprekken worden beëindigd is onbekend. Ook de Amerikaanse justitie onderzoekt het concern, evenals de Britse beursautoriteit. Bovendien staat Shell in de Verenigde Staten een aantal rechtszaken te wachten van boze aandeelhouders die compensatie eisen voor de koersverliezen die zij leden na de bekendmaking van de bijstellingen.

Op de Amsterdamse beurs stond het aandeel Koninklijke Olie vanmorgen op een winst van 0,5 procent op 40,73 euro.