Premier wil over Irak geen dissident

Premier Balkenende wil niet dat de ministers De Graaf en Brinkhorst (D66) afstand nemen van een kabinetsbesluit over het verlengen van de missie in Irak. Een optie waarbij de D66-ministers laten aantekenen dat ze het niet met de rest van het kabinet eens zijn – afgelopen vrijdag als mogelijkheid gesuggereerd door D66-leider Dittrich in het televisieprogramma NOVA Politiek – is volgens Balkenende ,,geen begaanbare weg''.

De premier zei dat zaterdagavond in het televisieprogramma Knevel op zaterdag. Volgens de premier is de discussie over Irak in het kabinet ,,moeilijk''. ,,Maar als kabinet ga je gewetensvol om met allerlei argumenten die gewisseld moeten worden, en dat doe je met elkaar.'' Balkenende beriep zich op de historie: ,,Gesteld nu dat in de Tweede Wereldoorlog mensen in Canada of de Verenigde Staten hadden gezegd: de risico's zijn te groot. Waar waren wij dan gewees?.''

De premier liet doorschemeren dat zijn eigen partij en coalitiegenoot VVD al een standpunt hebben ingenomen over de verlenging van de missie. ,,Wanneer je te maken zou hebben met het CDA en de VVD alleen, dan was je er misschien al uit geweest.''

Balkenende zei er naar te streven alle partijen in de coalitie te overtuigen. Het kabinet zal naar verwachting over twee weken besluiten. Vooral bij de fractie van D66 leven grote aarzelingen over verlenging van de missie.

Dittrich had vrijdag gezegd dat de D66'ers in het kabinet ,,een gewetensvolle afweging moeten kunnen maken'' en dat CDA en VVD geen druk op Brinkhorst en De Graaf moeten uitoefenen. Volgens Dittrich zou een aantekening van beide ministers door de overige bewindslieden geaccpeteerd moeten worden. Partijleider Dittrich: ,,Dit is me geen kabinetscrisis waard''.

Als D66 in de Kamer uiteindelijk tegen een eventuele verlenging stemt is de steun van de LPF nodig om toch een Kamermeerderheid achter een kabinetsbesluit te krijgen om de militaire aanwezigheid in Irak te verlengen. Het Nederlandse mandaat voor de missie in Zuid-Irak loopt half juli af. De afgelopen weken is de poltieke discussie over een mogelijke verlenging verscherpt. Oppositiepartij PvdA, die vorig jaar nog akkoord ging met de missie, heeft al laten weten niet langer te willen blijven.