Pas voor veteranen invasie Cuba

De Cubaanse regering heeft zes ballingen die betrokken waren bij de Varkensbaai-invasie in 1961 hun staatsburgerschap teruggegeven.

,,Ik ben nooit opgehouden Cubaan te zijn'', zo zei Luis Tornés (80) volgens de partijkrant Granma toen hij van minister van Buitenlandse Zaken Felipe Perez Roque dit weekeinde zijn paspoort terugkreeg. Hij was een van de 1.500 door de Verenigde Staten getrainde Cubaanse ballingen die in april 1961 probeerden het regime van Fidel Castro omver te werpen. Die poging mislukte: 114 Cubanen werden gedood, de rest werd gevangen genomen en hun staatsburgerschap werd hun ontnomen. Varkensbaai-veteraan José Luis Hernandez Vasquez zei tegen persbureau AP dat deelname aan de invasie ,,een jeugdige vergissing'' was.

De zes kregen hun Cubaanse paspoort terug op een congres waaraan ruim 450 Cubaanse emigranten deelnamen. Havana versoepelt, in reactie op een Amerikaans besluit het voor Cubanen moeilijker te maken naar hun geboorteland te reizen en geld te sturen, de reisbeperkingen voor Cubanen die in het buitenland wonen. Met ingang van 1 juni wordt de visumplicht afgeschaft.

Perez Roque noemde de Amerikaanse maatregelen ,,een nieuwe en schandelijke schending van onze mensenrechten''. Het bestrijden van die maatregelen ,,zou voor al diegenen die zich Cubaan voelen een prioriteit moeten zijn'', aldus de minister.

President Bush gaf vorige week op de Cubaanse onafhankelijkheidsdag aan dat hij zijn politiek van de harde lijn zal volhouden. Bush' verklaring was echter aanmerkelijk milder dan vorig jaar, wat volgens politieke analisten een tegemoetkoming aan de meer gematigde Amerikanen van Cubaanse afkomst is. Die menen dat de maatregelen ,,een straf voor de families is en niet voor Castro'', zo zei Esteban Bovo, een gemeenteraadslid uit Florida tegen de Miami Herald. Bovo en enkele andere Cubaanse bannelingen stuurden een brief met die boodschap naar Bush.