Oplossing blijft uit in Legio-affaire

In het conflict tussen aandelenleasebeleggers en de banken is geen oplossing gevonden door de commissie-Oosting. Morgen begint een rechtszaak van ruim 90.000 beleggers tegen marktleider Dexia.

Dat hebben diverse betrokken partijen bevestigd. Naar verluidt komen de partijen op korte termijn alsnog bij elkaar om te onderhandelen over een compromis. De oud-ombudsman Oosting werkt als voorzitter van de `commissie geschillen aandelenlease' sinds vorig jaar september aan een schikking tussen gedupeerde beleggers en verkopers van aandelenleaseconstructies. De commissie is opgezet op verzoek van minister Zalm van Financiën. Volgens een woordvoerder van Financiën zal er deze week geen bericht uitgaan over een mogelijk compromis van Oosting.

Oostings belangrijkste gesprekspartner in deze affaire is Dexia Bank Nederland, de grootste aanbieder van aandelenleaseproducten. Dexia nam in 2000 Bank Labouchere over van verzekeraar Aegon en die bank was onder de merknaam Legio Lease marktleider in leaseproducten.

Dexia wordt op dit moment onder meer belaagd door de Stichting Leaseverlies, die namens ruim 90.000 beleggers naar de rechter is gestapt. Deze zaak komt morgen voor bij de rechtbank in Amsterdam. Aanvankelijk had Oosting laten weten dat de commissie voor deze zitting uitsluitsel wilde hebben over een mogelijk oplossing. Dat streven is mislukt.

Zelf was Oosting vanmorgen niet beschikbaar voor een toelichting. Officieel loopt zijn bemiddelingspoging nog steeds. ,,Wat ons betreft gaat de zaak gewoon door. Wij hebben niets meer gehoord van de commissie-Oosting'', zegt een woordvoerder van Stichting Leaseverlies. De stichting verwijt Dexia zijn klanten te hebben misleid en slecht te hebben voorgelicht. Door het inzakken van de aandelenmarkt, met name door de koersdaling van grote fondsen als KPN, Ahold en Aegon, bleven veel beleggers met een restschuld zitten. Beleggers leenden geld om aandelen te kopen en betaalden iedere maand een vast bedrag aan rente. Toen de koersen kelderden, waren de aandelen niet meer genoeg waard om met de verkoop daarvan het schuldbedrag te voldoen.

Direct bij de instelling van de commissie, afgelopen najaar, vroeg Dexia zich al openlijk af hoe de commissie draagvlak kan creëren voor klanten die zeer verschillen van achtergrond. De instelling van de commissie-Oosting was voor Dexia geen aanleiding om voorlopig af te zien van incassoprocedures om de restschulden te innen.

Een jaar geleden had Dexia de beleggers een aanbod gedaan om de aflossing van de schulden te versoepelen. Ruim 75.000 klanten aanvaardden dit aanbod en zij hadden een schuld van in totaal 1 miljard euro. Het aanbod was aan bijna 200.000 klanten gedaan. Wekelijks vinden verschillende rechtszaken plaats tussen Dexia en individuele beleggers: soms is Dexia hierbij de eisende partij (om de restschuld te innen), soms eist de individuele belegger vernietiging van het contract.