`Olieprijs blijft voorlopig hoog'

De hoge olieprijs stond centraal tijdens het International Energy Forum in Amsterdam afgelopen weekend. Het forum is voorbij, maar de hoge olieprijs zal waarschijnlijk nog wel even blijven.

De ruzie begon dit weekend en duurt in ieder geval tot volgende week donderdag. Wie het conflict zal winnen is de vraag, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de uitkomst zal leiden tot een veel lagere olieprijs zoals de westerse landen graag zouden zien. Integendeel, sommige deskundigen zien de olieprijs de komende tijd verder stijgen.

De ruzie in het oliekartel OPEC ontstond afgelopen weekend tijdens de internationale energieconferentie in Amsterdam. Terwijl wereldwijd de olieconsumenten hoopten dat OPEC gedurende de conferentie informeel bijeen zou komen en tot een productieverhoging zou besluiten, ontbrandde er een fiks meningsverschil tussen de olieministers van het kartel.

Door de ruzie moet de oliemarkt opnieuw wachten eer duidelijk wordt wat OPEC gaat doen. Het kartel zal volgende week bijeenkomen in de Libanese hoofdstad Beiroet voor een officiële vergadering.

Ondanks het gesteggel daalde de olieprijs door een eenzijdige aankondiging van het machtige OPEC-land Saoedi-Arabië dat zei de komende maand meer olie op te zullen pompen. Het land, 's werelds grootste producent, riep de andere OPEC-leden bovendien op de productie met 2,5 miljoen vaten per dag te verhogen, ofwel 11 procent. Rond het middaguur stond een vat Brent-olie uit de Noordzee op 36 dollar en een vat Amerikaanse WTI-olie kostte 39,50 dollar.

De Saoediërs lijken gezwicht te zijn voor de enorme druk uit met name de Verenigde Staten waar de benzinprijs recentelijk nieuwe records bereikte. De VS staan aan de vooravond van het zomerseizoen waarin de vraag naar benzine traditioneel fors toeneemt.

De actie van Riad – dat de productie komende maand met 600.000 vaten wil verhogen – leidde tot boze reacties onder de overige OPEC-leden. ,,Saoedi-Arabië kan niet alleen beslissen of de productie moet worden opgevoerd'', zei de Libische olieminister Fethi bin Chetwane. Venezuela was nog uitgesprokener en stelde dat de hoge olieprijs door de VS zelf wordt veroorzaakt en niet door een tekort aan olie. ,,Er bestaat geen twijfel dat de Amerikaanse politiek oorzaak is van de hoge olieprijzen'', zei olieminister Rafael Ramirez verwijzend naar de onstabiele situatie in de Perzische Golf die volgens hem wordt veroorzaakt door de VS.

De actie werd door andere OPEC-leden ook veroordeeld omdat Riad een van de weinige landen is met extra capaciteit. De Saoediërs zeggen 2,5 miljoen vaten extra te kunnen pompen, terwijl vrijwel alle andere OPEC-landen aan hun productieplafonds zitten. Mocht er een productieverhoging komen, dan zal dit betekenen dat er vrijwel geen reservecapaciteit meer is waardoor een plotselinge verstoring van de olietoevoer niet meer kan worden opgevangen.

De oproep van Riad betekent een wijziging van het beleid. Eerder dit jaar bepleitten de Saoediërs nog productiebeperking van de OPEC tot 23,5 miljoen vaten. Toen was men van mening dat de hoge olieprijs niet het gevolg was van een tekort aan olie, maar van de grote vraag uit met name China, een gebrek aan raffinagecapaciteit en de risicopremie in de olieprijs die – aldus deskundigen – rond de 8 dollar bedraagt. Het is precies deze redenering die analisten doet twijfelen of extra olie zal leiden tot een olieprijs die voor langere tijd zal dalen.

Er zijn ook andere tekenen die erop wijzen dat de olieprijs op een hoog niveau zal blijven staan. Zo zal de vraag uit China de komende periode groot blijven. Het land is begonnen met het bouwen van opslagtanks om in navolging van westerse landen een strategische voorraad aan te leggen, zo meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dit weekend. De Chinezen zeiden de voorraad langzaam op te willen bouwen, om de oliemarkt niet uit balans te brengen, maar de opbouw zal de vraag alleen nog maar verder doen toenemen.

Het is te vroeg om te stellen dat dit de prijs verder zal opstuwen. De uitkomst van het forum in Amsterdam deed analisten in ieder geval verzuchten dat een langdurige daling er nog niet inzit. Het centrale onderzoeksinstituut voor de elektriciteits-industrie in Japan – na de Verenigde Staten en China de grootste olieverbruiker – is pessimistisch en voorspelde vanmorgen dat de olieprijs de komende vijf maanden naar 50 dollar per vat kan stijgen.

    • Arnoud Veilbrief
    • Heleen de Graaf