Michael Moore wint Cannes met 9/11

De Amerikaanse filmer Michael Moore heeft met de documentaire Fahrenheit 9/11 de Gouden Palm gewonnen, de belangrijkste prijs van het filmfestival van Cannes. Juryvoorzitter Quentin Tarantino maakte de beslissing zaterdagavond bekend.

In een toelichting op het jury-oordeel, gisteren ten overstaan van de internationale pers, zei Tarantino dat het verschil tussen Fahrenheit 9/11 en Old Boy van Park Chan-wook ,,maar een paar stemmen'' was geweest. De Zuid-Koreaanse filmer kreeg de Grote Prijs.

Andere prijzen gingen naar de Frans-Algerijnse regisseur Tony Gatlif voor Exils (beste regie) en het Franse duo Agnès Jaoui en Jean-Pierre Bacri voor Comme une image (beste scenario). De Camera d'Or was voor de Israëlische film Or van Karen Yeyada, de beste film in het onderdeel `Un certain regard' was Mooladé van de Senegalees Ousmane Sembène. De beste actrice uit de hoofdcompetitie was volgens de jury Maggie Cheung, in de rol van afkickende moeder Olivier Assayas' Clean. De beste acteur was de veertienjarige Japanner Yagira Yuuya voor zijn rol in het drama Nobody Knows van Kore-eda Hirokazu. Sinds The Silent World van Louis Malle en Jacques-Yves Cousteau uit 1956 was het voor het eerst dat een documentaire de hoofdprijs won. Twee jaar geleden ontving Moore voro zijn vorige film, Bowling for Columbine, een erepalm ter gelegenheid van het vijftigste festival.

Met zijn prijzen ging de jury voorbij aan grote namen uit de competitie, zoals Wong Kar-wai (2046) en Emir Kusturica (Life Is a Miracle) en wandelgangfavorieten zoals acteur Gael Garcia Bernal (Ernesto `Che' Guevara in Motorcycle Diaries). Ook de beide animatiefilms, Innocence uit Japan en Shrek II uit de VS, kregen geen enkele vermelding.

De Prijs van de Jury werd gedeeld door de actrice Irma P. Hall, als de oude vrouw die maar niet dood wil in The Ladykillers van de gebroeders Coen, en de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul voor Tropical Malady. Deze bekroning werd op gefluit en applaus onthaald, en ook de jury was hartstochtelijk verdeeld over deze mooie, maar moeilijk doordringbare film, gaf Tarantino de volgende dag toe.

Het was voor het eerst dat de jury zijn werk publiekelijk toelichtte. De acht leden hadden volgens Tarantino na elke vier of vijf films uit de competitie overlegd. Ze hebben geen films geëlimineerd die ze niks vonden, ze hebben ook geen favorietenlijstjes opgesteld. Van interne ruzies en kliekjesvorming was volgens de leden geen sprake geweest, wel van eindeloze discussies die ze allemaal als geweldig en respectvol betitelden. ,,We zouden eigenlijk met elkaar op tournee moeten'', zei Tarantino. ,,Have jury, will travel.''

In de jury zaten naast Tarantino, de Franse actrice Emmanuelle Béart, de Britse actrice Tilda Swinton, de Belgische acteur Benoît Poelvoorde, de Chinese regisseur Tsui Hark, de Finse filmcriticus Peter Von Bagh, de Amerikaanse regisseur Jerry Schatzberg, de Amerikaanse actrice Kathleen Turner en de Amerikaanse schrijver Edwidge Danticat.