Meisje (13) uit Eibergen ontvoerd tijdens fietstocht met vriendin

Een dertienjarig meisje uit Eibergen is gistermiddag ontvoerd. Het meisje fietste omstreeks 14.30 uur met een vriendin in het buitengebied van het kerkdorp Rekken toen ze door een automobilist werd aangesproken. De man dwong haar onder dreiging van een mes bij hem in te stappen. De vriendin sloeg hierna alarm. De politie gaat ervan uit dat het meisje een ,,willekeurig'' slachtoffer is. De Chinese familie van het meisje is volgens de politie niet vermogend.

De politie Noord- en Oost-Gelderland heeft een team van 55 rechercheurs op de zaak gezet en werkt samen met de Duitse recherche. Het rechercheteam onderzoekt ook een mislukte ontvoering zondagmiddag in het Duitse Ahaus, vijftien kilometer van Rekken. Een automobilist heeft daar omstreeks 13.30 uur twee fietsende meisjes tot stoppen gedwongen en één van hen, een 15-jarig meisje, met een mes bedreigd. Hij wou haar dwingen bij hem in de auto te stappen.

De Duitse meisjes slaagden erin te vluchten naar een nabijgelegen woning. De man reed weg in een grijs-groene Mercedes, type 190 of W 124, met Nederlands kenteken. Volgens de meisjes was de man tussen de 40 en 45 jaar oud, ongeveer 1 meter 85 lang, ongeschoren en had hij op de bovenlip een moedervlek.

De vriendin van het meisje uit Eibergen heeft slechts een beperkt signalement van de dader kunnen geven. Het gaat volgens haar om een Nederlands sprekende, blanke man. Ze is volgens de politie dermate geschrokken dat ze niet heeft kunnen vertellen in welk merk en type auto de man reed.

Bij de politie zijn sinds gistermiddag een tiental tips binnengekomen. Volgens een woordvoerder is het nog te vroeg om iets over de waarde van de tips te kunnen zeggen. In de zoektocht naar het meisje wordt ook een helikopter ingezet. Vanavond besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan de ontvoering.

De ontvoering vond plaats in de nabijheid van TBS-kliniek Oldenkotte. Tijdens de ontvoering waren er geen patiënten met verlof, zodat de directie uitsluit dat één van de tachtig bewoners van de TBS-kliniek iets met de ontvoering te maken heeft.

Wel zijn gistermiddag de uitstaande verloven voor de rest van de dag ingetrokken. Volgens een woordvoerder van Oldenkotte is dit gedaan om een goed overzicht te hebben over de verblijfplaats van de patiënten.