Manchester United wint elfde FA Cup

Manchester United heeft dit seizoen alsnog een hoofdprijs gepakt. De onttroonde Engelse landskampioen won zaterdag in Cardiff de FA Cup door een 3-0 zege in de finale op eerstedivisieclub Millwall. Voor Manchester United scoorde Van Nistelrooy tweemaal.

Na ruim een uur besliste de Nederlandse international het duel met een hard ingeschoten strafschop: 2-0. The Mancunians waren vlak voor rust op voorsprong gekomen door een kopbal van de Portugese uitblinker Ronaldo. Tien minuten voor tijd bepaalde Van Nistelrooy de eindstand op 3-0 met een intikker in buitenspelpositie. Daarmee was de elfde bekerwinst in zestien finales een feit.

,,Deze finale winnen is prachtig en helemaal als je ook nog eens twee keer scoort'', zei Van Nistelrooy. ,,De laatste strafschop die ik had genomen miste ik, maar desondanks had ik er bij deze het volste vertrouwen in. Ik wist dat het zou lukken. Waarschijnlijk is de FA Cup de mooiste finale ter wereld. Dit zijn momenten die ik nooit vergeet.''

Voor Manchester kwam de bekerwinst als geroepen na de vroegtijdige uitschakeling in de Champions League door finalist Porto en het verspelen van de landstitel aan Arsenal. Coach Ferguson was verguld met de winst. ,,Men zegt dat deze beker voor ons van minder belang is. Desondanks vind ik de FA Cup nog steeds fantastisch.''

Van onderschatting van de tegenstander – Millwall stond voor het eerst in de bekerfinale – was volgens Ferguson geen sprake. ,,Een goed team heeft altijd respect voor zijn opponent. Mijn spelers hadden dat vandaag.'' Doordat Manchester als nummer drie van de Premier League naar de Champions League gaat, is de verliezend finalist zeker van deelname aan het UEFA-Cuptoernooi.

Celtic won zaterdag de finale om de Schotse FA Cup van Dunfermline met 3-1 en verzekerde zich daarmee van de `dubbel'. Bij de landskampioen eiste de Zweedse international Larsson, die na dit seizoen stopt en in zeven jaar 242 doelpunten maakte voor Celtic, met twee treffers de hoofdrol voor zich op. Club Brugge won de Belgische beker door een 4-2 zege op Beveren, dat eerder landskampioen Anderlecht had uitgeschakeld.

Op de laatste speeldag in de Primera División heeft FC Barcelona zich verzekerd van deelname aan de Champions League. De ploeg van trainer Rijkaard verloor weliswaar met 2-1 bij Real Zaragoza, maar eindigde toch op de tweede plaats. Concurrent Real Madrid, al wekenlang van slag, leed opnieuw een blamerende nederlaag in het eigen stadion Bernabeu. Het Madrileense sterrenensemble verloor met 4-1 van Real Sociedad, waardoor Barcelona twee punten voorsprong behield.

In Duitsland zijn 1860 München en Eintracht Frankfurt op de laatste speeldag gedegradeerd. Bij 1860 München, dat met 3-1 verloor van Borussia Mönchengladbach, zat de Nederlandse coach Vanenburg voor het laatst op de bank. De oud-international nam in april de taken over van de ontslagen Götz, maar kon de `Leeuwen' niet voor degradatie behoeden. Onder zijn leiding won de tweede club van München geen van de laatste vijf competitieduels. Vanenburg keert terug naar PSV waar hij jeugdtrainer is en hij gaat de cursus coach betaald voetbal volgen.

Bayern München stelde met een 2-0 zege op SC Freiburg een plaats in de Champions League veilig. De Beierse club is verzekerd van de tweede plaats in de competitie. Het was de laatste wedstrijd van coach Hitzfeld, die na zes jaar afscheid moet nemen.