Leven na de Stones

,,Toen de Rolling Stones in de vroege jaren zestig blues begonnen te spelen, had nog bijna niemand in Europa die muziek gehoord. Platen van Muddy Waters en Elmore James waren nauwelijks te krijgen. We maakten er altijd een punt van om onze fans op de hoogte te brengen van onze invloeden. Met de Rhythm Kings voer ik die liefde voor het muziekverleden nog een stapje verder. Ik wil niet beweren dat ik op een missie ben om vergeten muziek uit het stof te halen. Maar het doet me goed jonge luisteraars op het spoor te brengen van pijlers onder de muziekgeschiedenis als Ray Charles, Duke Ellington en Willie Dixon.''

Van 1962 tot 1993 was Bill Wyman bassist van de Rolling Stones. Zijn huidige groep The Rhythm Kings met vocalisten Georgie Fame en Beverley Skeete maakte tot nu toe vijf cd's. Daarvan bevat de nieuwste Just For A Thrill onder meer covers van The Beatles' Taxman en het ooit door de Rolling Stones gecoverde bluesnummer Down home girl. Behalve bandleider is Bill Wyman (67) eigenaar van het Londense restaurant Sticky Fingers, deed hij met een boek en een dvd verslag van zijn Blues Odyssey en publiceerde hij in 2002 de biografie Rolling With The Stones waarvoor hij putte uit zijn uitgebreide Stones-archief.

,,De Rhythm Kings zijn thuis in alle muzieksoorten, van swing tot pop en van de jaren dertig tot nu. Down home girl van de New Orleans-zanger Alvin Robinson had ik al eens gespeeld met de Stones, maar in die versie zaten er geen blazers en geen achtergrondzangeressen in. Onze versie komt veel dichter bij het origineel. De George Harrison-compositie Taxman is bij ons drastisch anders dan de Beatles-versie. Het is onze manier om dankjewel te zeggen tegen George, die kort voor zijn dood nog een prachtige partij slidegitaar speelde op het vorige Rhythm Kings-album. In de sixties was je voor de Beatles of voor de Stones. Tussen die twee kampen proberen wij nu een brug te slaan.

,,Mijn leven is een stuk interessanter geworden, nu ik niet meer op afroep beschikbaar ben voor de stadiontournees van de Rolling Stones die ik steeds vervelender begon te vinden. Ik heb tijd voor mijn drie jonge dochters, ik fotografeer, schrijf boeken, bezoek musea en doe niets meer waar ik geen zin in heb. Zoals wekenlang wachten in een opnamestudio, in de hoop dat Mick en Keith nog eens kwamen opdraven. Ik ben nog steeds goede vrienden met ze, maar ik voel me een bevrijd mens nu ik niet meer dagelijks met ze om hoef te gaan.

,,Mijn muzikale horizon is alleen maar breder geworden. Omdat ik met de Rhythm Kings de schijn niet op hoef te houden dat we hedendaagse muziek spelen, kan ik naar hartelust switchen tussen blues, jazz, rockabilly, pop en funk. Al die stijlen waar de Stones niet meer aan toe komen, omdat het publiek altijd zal blijven vragen om Satisfaction.''

Bill Wyman's Rhythm Kings spelen 8 juni in Paradiso, Amsterdam. De cd Just For A Thrill is uitgebracht door Roadrunner/CNR.

    • Jan Vollaard