Jury tegen Moore: Palm voor je film, niet voor de boodschap

Toen Quentin Tarantino zaterdag de Gouden Palm overhandigde aan Michael Moore, had hij de winnaar toegesist: ,,Dit is voor je film, niet voor de boodschap ervan.'' Gisteren zei juryvoorzitter Tarantino in het festivalpaleis van Cannes: ,,Dat betekende veel voor hem, zei Michael me. Hij is een filmmaker.''

Alle negen juryleden onderstreepten zondag dat ze Moore's film Fahrenheit 9/11, een felle aanklacht tegen de regering-Bush, hadden bekroond om cinematografische en niet om politieke redenen. Maar ieder had een andere uitleg. De Amerikanen Tarantino en actrice Kathleen Turner beleden hun afkeer van politieke films. ,,Het gaat puur om wat er uit de projector komt'', zei Tarantino. ,,Alles daarbuiten moet daarbuiten blijven.''

De Engelse actrice Tilda Swinton en de Belgische acteur Benoît Poelvoorde spraken zich expliciet uit vóór een politieke cinema. Op de vraag of het de jury niet had gestoord dat Fahrenheit 9/11 alleen Moore's eigen standpunt naar voren bracht, zei Swinton: ,,George Bush brengt zijn boodschap iedere dag naar voren. Deze film herstelt het evenwicht.''

De prijsuitreiking werd ondanks de beleden neutraliteit van de jury een uiterst politiek getinte ceremonie. De eerste winnaar, de Belg Jonas Greinaert (21) met de korte film Flatlife, sprak zijn steun uit voor Moore. ,,Als hij hier vanavond niet wint, heb ik één boodschap: Stem niet op Bush.'' De Amerikaanse acteur Tim Roth, voorzitter van de jury voor de Camera d'Or, was het eens met ,,deze dappere jongeman''. De Israëlische filmmaakster Yedaya droeg haar Camera d'Or op aan ,,alle mensen in deze wereld die niet vrij zijn'' en noemde met name de Palestijnen, die door Israël ,,als slaven worden behandeld''.

Moore zelf leek verrast. Hij zocht naar woorden onder de staande ovatie van de zaal. ,,Ik kan gelukkig zeggen dat we een distributeur hebben in Albanië'', zei hij toen. ,,Dat betekent dat mijn documentaire nu in alle landen ter wereld te zien is, behalve in de VS.'' Filmproducent Miramax zoekt nog een distributeur voor de VS. Moore putte hoop uit de bekroning. ,,Misschien dat die ervoor zorgt dat de Amerikanen de film toch te zien krijgen.'' Hij memoreerde de slachtoffers van Bush' Irakpolitiek in zowel Irak als de VS. ,,Ik zal zorgen dat zij niet voor niets zijn gestorven.''

DEBAT: pagina 7

CANNES: pagina 9