Huwelijk grote mediagebeurtenis

Onder een stromende regen, begeleid door donderslagen van het onweer dat boven de hoofdstad losbarstte, werd afgelopen zaterdag het huwelijk voltrokken tussen de Spaanse kroonprins Filips van Bourbon en zijn bruid Letizia Ortiz. De plechtigheid vond plaats in de Madrileense Almudena-kathedraal en werd gevolgd door een tocht door de binnenstad. Voor de genodigden, onder wie prins Willem-Alexander en prinses Máxima, was er vervolgens een lunch.

De huwelijksvoltrekking groeide uit tot een mediagebeurtenis van grote omvang. Naar schatting 1,2 miljard kijkers over de hele wereld waren in staat het spektakel rechtstreeks te volgen. Vooral de roddelpers maakte overuren met fotoreportages van het huwelijk. Hoewel het weer opklaarde, liet het publiek het in belangrijke mate afweten tijdens de rondtocht door de stad. De autoriteiten spraken na afloop hun tevredenheid uit over het beeld van een `moderne monarchie' dat Spanje aan de wereld had getoond. Afgezien van een reserve-kolonel uit het leger, die bij wijze van proefneming in galakostuum en gewapend, maar zonder uitnodiging de kathedraal wist binnen te wandelen, deden er zich geen incidenten voor.

Na afloop werd in de talloze analyses op tv en in de kranten echter ook de nodige kritiek geleverd. Die gold voor de nogal formele kerkceremonie die als kil en weinig bij de tijd werd ervaren. De Almudena – in de volksmond bekend als veruit de lelijkste kathedraal van heel Europa – was nog aardig opgefleurd met boeketten van de Nederlandse sierteelt. De traditionele muziek en de weinig feestelijke interventie van de starre kardinaal Rouco Varela waren meer op zijn plaats geweest voor een huwelijk van Filips de Tweede (1527-1598), aldus een van de commentaren. Logisch dat er geen traan werd gelaten door het paar, dat toch al niet bekend staat als overdreven spontaan. Veruit de meeste waardering ging uit naar de grootmoeder van de bruid, een gewezen radio-journaliste, die professioneel, maar ontroerend een bijbeltekst voordroeg.

Een deel van de aandacht verplaatste zich al gauw naar de glamour van de ruime collectie aan royalty, die zich had uitgedost in dure, maar overwegend tamelijk voorspelbare kledij, gecombineerd met uitzinnige hoofddeksels. Het meest elegant kwam koningin Rania van Jordanië uit de bus. Opmerkelijkste gebeurtenissen: prins Charles kwam zonder Camilla en Caroline van Monaco moest alleen in de kerk plaats nemen. Echtgenoot Ernst van Hannover kwam pas tijdens de lunch.