Hoog feest van de Duitse democratie

Zoals verwacht werd oppositiekandidaat Horst Köhler gisteren gekozen tot nieuwe president van Duitsland. Hij kapittelde zijn land met een politiek getinte toespraak.

De bijeenkomst in de Rijksdag geldt als een van de hoge feesten van de Duitse democratie. Eens in de vijf jaar komen ruim 1.200 kiesmannen in Berlijn bijeen om een nieuw staatshoofd aan te wijzen. Maar ook hoogtijdagen, zo bleek gisteren, kunnen niet zonder schoonheidsfoutjes.

Gastheer Wolfgang Thierse, voorzitter van de Bondsdag, had zijn dag niet. Eerst noemde hij de vrouwelijke kandidaat voor het ambt van bondspresident, Gesine Schwan, per abuis ,,Herr Professor Doktor Gesine Schwan''. De politicologe, die dolgraag het eerste vrouwelijke staatshoofd in Duitsland wilde worden, wuifde de faux pas weg met een schaterlach.

Na de verkiezing van econoom Horst Köhler tot de negende bondspresident en opvolger van Johannes Rau wilde de voorzitter meteen afsluiten met het volkslied en vergat hij dat Köhler nog een toespraak mocht houden. Tijdens de ontvangst ter ere van het nieuwe staatshoofd onder de Rijksdagkoepel bestormden de Duitse parlementariërs het buffet, nog voordat Wolfgang Thierse kans had gezien het officieel te openen.

Horst Köhler, 61, was tot zijn nominatie als kandidaat-staatshoofd directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. De carrièreambtenaar was door de christen-democraten en liberalen naar voren geschoven. Gesine Schwan, eveneens 61, rector van de universiteit Viadrina in Frankfurt (aan de Oder), was als kandidaat van de roodgroene regeringscoalitie aangetreden.

De zogeheten Bundesversammlung is samengesteld uit de leden van de Bondsdag, plus een gelijk aantal afgevaardigden van de deelstaatparlementen. Om de bijeenkomst een beetje profiel te geven stuurden die ook een aantal bekende Duitsers. Modeontwerpster Jette Joop, schaatsvedette Claudia Pechstein en Gloria von Thurn und Taxis verleenden de bijeenkomst een spatje presidentiële flair.

Köhler maakte als financieel specialist furore in diverse functies, maar was bij het grote publiek tot voor kort onbekend. Toch was hij bij voorbaat zeker van zijn overwinning. De christen-democraten en liberalen hadden dankzij hun overmacht in de regio 19 stemmen meer dan nodig waren om de vergadering naar hun hand te zetten.

Köhler aanvaardde het representatieve ambt met een opmerkelijk politiek getinte toespraak. ,,Ik vind een fundamentele vernieuwing van dit land noodzakelijk. Ik maak me zorgen over de conditie van de Duitse economie, de werkgelegenheid en de sociale zekerheid. Ik zie ook steeds meer verdeeldheid in onze samenleving.'' Ook hekelde hij het feit dat Duitsers verhoudingsgewijs weinig kinderen krijgen. ,,Geloven wij niet meer in de toekomst?''

    • Michel Kerres