Grimmigheid blijft ondanks herenakkoord kijvende coaches

Den Bosch won gisteren van Groningen en trok de stand in de basketbalfinale gelijk: 2-2. Behalve een gevecht om de landstitel is de finale ook een prestigestrijd tussen beide coaches, die elkaar niet kunnen luchten of zien.

Coach Toon van Helfteren van EBBC Den Bosch had zich na het verloren derde duel van de play-offs beklaagd over de arbitrage. Volgens Van Helfteren was zijn team bestolen in en tegen Groningen, dat door de 86-67 zege donderdag een 2-1 voorsprong nam in de basketbalfinale. ,,Onbegrijpelijk'', noemde Van Helfteren het gisteren, na de zege van Den Bosch in de Maaspoort, dat de omstreden scheidsrechter Den Hartog ook het vierde duel floot.

Vooral in het eerste kwart, toen MPC Capitals onder aanvoering van Travis Reed het beste van het spel had en een 25-18 voorsprong nam, stond Van Helfteren zich mateloos op te winden over de arbitrage. Meermaals vloog hij naar de wedstrijdtafel om zijn ongenoegen over scheidsrechterlijke beslissingen te uiten en ook spelers en publiek protesteerden veelvuldig en luidruchtig. Toen de wedstrijd in het voordeel van Den Bosch kantelde verstomden de protesten in de Maaspoort.

,,Vandaag hebben de spelers de wedstrijd kunnen beslissen'', zei Van Helfteren na de 77-68 overwinning, waarmee Den Bosch de stand in de best-of-seven serie gelijk trok. In Groningen hebben de arbiters het verloop van het duel bepaald, vond de coach die zich net als EBBC-voorzitter Karg `bestolen' voelde.

Reden voor coach Ton Boot van Groningen, die rustig bleef zitten en geen ,,negatieve energie'' wilde steken in het bekritiseren van de arbiters, om gisteren te schamperen: ,,Mijn voorzitter, een heel respectabele man, schoot me net even aan en zei dat hij vond dat de scheidsrechter tegen ons floot. Ik vind van niet. Wij hebben slecht gespeeld. Den Bosch was beter. In Groningen hebben de spelers de wedstrijd ook gewonnen.'' Met zijn onderkoelde humor zette Boot de toon op de persconferentie, waar de animositeit tussen de coaches na de volgens Boot `gênante vertoning' van donderdag voelbaar was.

Na de nederlaag in Groningen vervolgde Van Helfteren de strijd op het veld – Groningen en Den Bosch zijn aan elkaar gewaagd in deze spannende finaleserie – verbaal. Hij liet zijn frustraties de vrije loop en beschuldigde Boot ervan elke gelegenheid aan te grijpen om zich in de positie van underdog te manoeuvreren.

`Kampioenenmaker' Boot, die landstitels won met Den Bosch, Den Helder en Amsterdam, had tijdens deze play-offs de kansen van zijn team desgevraagd laag ingeschat en wees op zijn door blessures uitgedunde selectie. Dragende krachten als Travis Young en Egi Mikalajunas ontbraken bij Groningen en ook de gisteren weer ritme opdoende spelverdeler Valmo Kriisa raakte geblesseerd. Van Helfteren benadrukte dat hij, mede door het missen van zijn geblesseerde schutter Kees Akerboom, evenmin ruim in de spelers zat.

Op zijn beurt hekelde Boot het gedrag van de Bossche coach die volgens hem na nederlagen zijn frustratie altijd afreageert op de arbiters. De `soap' kreeg gisteren net geen vervolg, aangezien de coaches hebben afgesproken publiekelijk geen commentaar of kritiek meer op elkaar te geven. ,,Daar kan ik weinig over zeggen. Ik ben met mijn eigen team bezig. Nee, we zullen nooit vrienden worden'', antwoordde Boot, gevraagd naar zijn mening over Van Helfteren, die in Den Bosch met beperkte middelen een strijdlustig team dat eenheid uitstraalt heeft opgebouwd.

Op de vraag naar de kansen van Groningen in het vervolg van de finalereeks verklaarde Boot sarcastisch: ,,Als ik zeg dat Groningen beter is, zeggen ze : `Daar heb je die arrogante kwast weer'. Als ik zeg dat Den Bosch meer kans heeft, krijg ik het verwijt dat ik mezelf in een underdogpositie breng.'' Daar liet Boot het bij en ook Van Helfteren hield zich aan het herenakkoord.

De coaches praatten liever over de wedstrijd en het spel van hun teams, hoewel beiden om tactische en strategische redenen niet het achterste van hun tong lieten zien. ,,Wij hebben vandaag iets anders uitgeprobeerd in verdedigend opzicht'', zei Van Helfteren cryptisch. Hij sprak van ,,een verdiende overwinning'' van Den Bosch, waar aanvoerder Marcel Huijbens met 21 punten en tien rebounds zijn team opnieuw op sleeptouw nam.

Boot wilde niets kwijt over hoe en waarom zijn ploeg na een overtuigend eerste kwart het spel uit handen gaf en Den Bosch na een goed tweede kwart (21-8) een voorsprong nam die niet meer in gevaar kwam. Wel wilde Boot, die center Reed na diens inzinking op de bank zette ,,om na te denken'', kwijt dat zijn ploeg ,,kennelijk'' niet zo goed was. ,,In moeilijke situaties zijn mijn spelers anders dan in makkelijke. Een werkelijk goede ploeg kan zich beheersen'', doelde Boot op de wisselvalligeheid van zijn team.

Door het onvoorspelbare karakter van de Groningse ploeg, die bij vlagen zeer efficiënt basketbal speelt maar vaak zwakke periodes kent, en de vechtlust en teamspirit van Den Bosch is de finale geen gelopen koers. Dat beseft ook Boot, die kampt met onzekerheden in zijn selectie. Het is de vraag of Kriisa morgen in Groningen fit is. Over het herstel van Mikalajunas – hij zou van de arts weer mogen trainen - deed Boot geheimzinnig. ,,Daar weet ik niets van. Bij Groningen bepaalt de coach wie er speelt, niet de arts.''

    • Pieter de Vries